Dolarda yükseliş ivmesi devam ediyor. Küresel çapta özellikle gelişmiş ülke para birimlerine karşı yükselen dolar dün açıklanan ABD perakende satışları ve işsizlik başvuru rakamları ile bugün açıklanan ÜFE verisinin ABD için olumlu gelmesiyle bir yükseliş hareketi daha gerçekleştirdi.
DOLAR, OCAK’TA 2.3198 TL’Yİ GÖRMÜŞTÜ
Bugüne 2.27 TL’den başlayan dolar bu gelişmelerle 2.28 TL’yi geçerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB üyelerine faizin inmesi gerektiğini vurgulayan konuşmasıyla yükselişini hızlandırdı ve saat 17:35’te 2,3116 TL’ye ulaşarak 29 Ocak’tan bugüne en yüksek seviyesini gördü. Dolar en son 29 Ocak 2014’te 2.3198 TL’yi görmüştü
BORSADA DÜŞÜŞ HIZLANDI, FAİZ YÜKSELDİ
Diğer yandan borsa, ikinci seansta 83 bin puanın üzerinde ekside işlem gördü. Doların yükselmesi ve piyasa faizlerindeki artışla birlikte özellikle bankacılık hisselerinde düşüş sertleşirken borsa haftayı yüzde 1,76 kayıpla 83 bin 226 puandan kapadı. Gösterge tahvilin faizi ise yüzde 8,18’den yüzde 8,28’e çıktı.
ERKEN FAİZ GÜNDEME GELEBİLİR
Dolar, özellikle 16-17 Aralık’ta gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısı beklentileriyle de yükselişe geçiyor. Bu toplantıda Fed’in faiz artırımıyla ilgili “makul bir süre sonra” ifadesinin kaldırılabileceği, erken faiz artışının gündeme gelebileceği konuşuluyor. Buna ek olarak yurtiçi siyasi arenada artan tansiyon da doların yükselişini hızlandırıyor.
“PİYASALAR FED ÜZERİNDEN YORUMLANACAK”
2.30 TL seviyesinin aşılmasıyla birçok aracı kurumun yılsonu tahminlerine şimdiden ulaşılmaya başlandı. Analistler bundan sonra daha yüksek seviyelerin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Toplantıda “kayda değer zaman” ifadesinin kalkmasına yönelik bir karar çıkması halinde dolarda yukarı yönlü hareketin devam etmesinin mümkün olduğunu belirten ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan “Tam tersi durumumda ise piyasalar nefes alabilir, ancak “kayda değer zaman” ifadesi kalkmasa bile FED’in ABD ekonomisinin gidişatına yönelik yapacağı açıklamaların dozajı önemli olacaktır. 2,2580 seviyesi USDTRY paritesinde yukarı hareketin etkili olmaya devam edebileceği bölgedir. 2,2500 üzerinde oluşan bantta 2,3000 direncinin hedeflenmesi muhtemeldir. 2,3000 üzerinde ise 2,3500 seviyesinin hedeflenebileceği yeni bir bant aralığı oluşabilir. Kısacası piyasalar bundan sonraki süreci FED üzerinden yorumlayacak” diye konuştu.
“2.307 VE 2.325 İLK DİRENÇ NOKTALARI”
Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı iç piyasalarda yükselen gösterge faiz oranlarına rağmen döviz kurlarının yükselmesinin dikkat çekici olduğubu belirtti. Para ve sermaye piyasalarında iç gündem ile birlikte dış piyasaların seyrinden kaynaklı kısa süreli bir gerilim olduğunu belirten Balcı “2.28 seviyesinin geçilmesiyle çıkış hareketi ivme ve güç kazanmış görülüyor. 2.307 ve 2.325 ilk direnç noktaları olarak görülüyor. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda ise 2.35 ve 2.39 kısa dönemli sonraki ve daha önemli hedef seviyeleri. 2.28 seviyesini artık destek noktası olarak görmek gerekecek” dedi.
“2,2820 TL ÜSTÜNDE KALDIĞI SÜRECE YÜKSELİŞLER ETKİLİ OLACAK”
Spot piyasada Dolar 2,30’u geçerken vadeli piyasalarda ise 1 aylık kontratlar 2,31, 6 aylık vadeli kontratlar ise 2,39 seviyelerine dayandığına dikkat çeken Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü “Dolar/TL opsiyonlarında Call(alım) tarafının artması ayrıca Dolar talebinin geçici olmadığı ve taleple gelen bir yükseliş olduğunu gösteriyor. 2,39 seviyesinden beri var olan düşüş trendini 2,2820 seviyesini geçmesiyle kıran parite bu seviyenin üstünde kaldığı sürece yükselişler etkili olacaktır. 2014’ün son günlerine yaklaştığımız şu günlerde Dolar’da artık yeni destek seviyesi 2,25-2,26 bandı olarak gözüküyor” diye konuştu.