Eski KTHY ve ETİ çalışanları Başbakanlık önünde eylem yaptı
Saat 10.00’da sendika binalarının önünde toplanarak Başbakanlık’a yürüyen yaklaşık 200 eylemci, “intibak yasası hemen şimdi”, “hani mağdur olmayacaktık?”, “yıllarımı ve emeğimi geri verin”, “fatura çalışanlara vergi affı çalana”, “destek olmadınız hiç olmazsa köstek de olmayın”, “ivediliğe evet görüşmesine hayır, biraz tutarlı olun” yazılı pankart taşıdılar.
Eylemciler, Başbakanlık önünde “birlik mücadele dayanışma”, “vur vur inlesin hükümet dinlesin” şeklinde slogan atarken, bazı eylemciler üzerinde “bu bir insandır” yazan pankart taşıdı.
ÖZKARDAŞ
Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş eylemde yaptığı konuşmada, “Bu mücadeleyi kazanacağınıza eminim çünkü haklısınız” ifadelerine yer verdi.
Hükümeti tutarsızlıkla suçlayan Özkardaş, “ya emekten yanasınız, ya yemekten yanasınız, kararınızı verin” dedi.
Özkardaş konuşmasında, eylemcilere sakin olmaları ricasında da bulundu.
KAPTAN
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da konuşmasında, gelen giden hükümetlerin aynı anlayışları devam ettirdiğini savunarak, “şimdiki hükümetin kısa süre önce kendileriyle meydanlara çıkarken bugün farklı tavırlar ortaya koyduğunu” söyledi.
“Ülke sahipsiz değil” diyen Kaptan, sorunlar çözülmediği müddetçe “hesap sormaya” devam edeceklerini kaydetti.
BIÇAKLI
Hava-Sen’in bağlı olduğu Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da konuşmasında, hükümet yetkililerinin oldukları makamlara geçici olarak getirildiklerine işaret ederek, başka alanlara kaynak yaratılırken mağdur olan çalışanlara ayrılmadığını iddia etti.
Hükümetlerin değiştiğini ancak anlayışın değişmediğini söyleyen Bıçaklı, “Umarım bütçe bitmeden bu sorun çözülür, aksi halde bozulan çalışma barışının sorumluları kendileri olur” dedi.
ATAN
Ardından Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan, sendikaların ortak basın bildirisini okudu. 15 günden fazladır Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’ndan görüşme talep ettiklerini ancak bu taleplerine yanıt alamadıklarını belirten Atan, şöyle devam etti:
“Her üç sendikamızın aldığı karar Sayın Başbakanımıza iletilmiş ve dün itibarı ile saat 15.30’a kadar görüşme talebimize yanıt gelmemesi halinde bugünkü eylemi yapacağımız bildirilmişti.
Saat 15.55’e kadar bekledik, haber gelmeyince bugün yapacağımız eylemi açıkladık.
Açıklamamızdan beş dakika sonra, Sayın Başbakanın bizlerle 18 Kasım’da görüşebileceği bilgisi ulaşmıştır.
Bizler yine de Sayın Başbakanla görüşürüz ve görüşeceğiz de, ancak artık oyalanmak ve günlerce bekletilmek istemiyoruz.”
Konuşmaların ardından, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun hükümete gelmeden önce KTHY eylem çadırında yaptığı bir konuşmanın ses kaydı hoparlörden dinletildi.
Daha sonra eylemciler Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na görüşme taleplerini iletti. Sendika başkanlarının, Başbakan Yorgancıoğlu’nun Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle kendileriyle görüşemeyeceğini söylemesi ve polisin sendika başkanlarının içeriye girmesine izin vermemesi üzerine eylemciler, Başbakanlık kapısını kırarak içeri girmeye çalıştı.
Ardından Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, eylemcilerin yanına gelerek, sendika başkanları ve eylemcilerin taleplerini dinledi.
DENKTAŞ VE GÜLLE EYLEMCİLERLE GÖRÜŞTÜ
Bir süre sonra Sendika Başkanları ve eylemcilerden oluşan 13 kişilik bir grup, Başbakan Yardımcısı Denktaş ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile görüşmek üzere Başbakanlık binasına alındı.
Denktaş bu görüşmede, Başbakan Yorgancıoğlu’nun sendika yetkililerine geçen Salı görüşmek için randevu verdiğini ancak sendika yetkililerinin bu görüşmeye gelmediğini, Perşembe günü Meclis toplantısı nedeniyle görüşme yapamadıklarını ve dün, sendikacılara görüşme için 18 Kasım Salı gününe randevu verildiğini aktardı.
Yarın, 15 Kasım kutlamaları nedeniyle ülkeye yurt dışından misafirler geleceğini bu nedenle Başbakan’ın görüşmeyi Salı gününe bırakmak zorunda kaldığını anlatan Denktaş, hükümetin asla diyalogdan kaçmadığını belirtti.
Bunun üzerine söz alan Ahmet Kaptan, durumun bu olmadığını, 10 gündür Başbakan Yorgancıoğlu ile görüşmek istediklerini ancak görüşemediklerini söyledi.
Başbakan’ın görüşme talebinin, kendileri eylem açıkladıktan 5 dakika sonra geldiğini kaydeden Kaptan, 20 Ekim’den beri ivediliği alınan İntibak Yasası’nın görüşülmesini beklediklerini söyleyerek, Denktaş’ın konuyla ilgili bilgi vermesin istedi.
Özkardaş ise konuşmasında, hükümetin iktidara gelmeden önce savunduklarının tersine hareket ettiğini iddia ederek, “Biz sizi haklarımızı koruyasınız diye seçtik” dedi.
Buran Atakan da toplantıda, çalışanların mağdur olduğunu anlattı.
DENKTAŞ
Başbakan’ın görüşmeden kaçmadığını ve sendika başkanlarına Salı günü için randevu verdiğini tekrarlayan Başbakan Yardımcısı Denktaş, “Göç Yasası’na en fazla karşı olanlardan biriydik. Ancak geçti yürürlüğe girdi o yasaya göre dünya kadar insan istihdam edildi” diyerek mevcut durumda bunu düzeltmenin mevcut bütçe imkanları içinde mümkün olmadığını belirtti.
İvedilik alınan oylamada “popülizm nedeniyle de bazı milletvekillerinin olumlu oy vermiş olabileceğini” anlatan Denktaş, sırtında yükü taşıyan hükümet için durumun farklı olduğunu ve mevcut imkanlar içinde ne yapabileceklerini düşündüklerini söyledi.
Geçmiş hükümetin yarattığı sıkıntıları çözmeye çalıştıklarını dile getiren Denktaş, eski KTHY çalışanlarına bir miktar ödeme daha yapılacağı bilgisini verdi.
İvedilikle ilgili hükümet görüşünün olumsuz olduğunu anlatan Denktaş, maddi imkansızlıklara dikkat çekti.
Denktaş, KTHY’nin para eden mülkünün de 4 sene içinde işe yaramaz hale geldiğini anlattı.
Sendika başkanlarının sorularına üzerine Denktaş, komitede kendi bakanlıklarının görüşülmemesi halinde, kendilerini Başbakanla görüşmelerinin ardından haftaya Cuma günü kabul edebileceğini kaydetti.
GÜLLE
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de konuşmasında, ülkede yıllardır devam eden bir çok anomali olduğunu belirterek, sorunların birlikte, bir süreç içinde çözülmesi gerektiğine işaret etti.
Çalışanların hassasiyetlerini paylaştıklarını ancak hükümetin bütünü düşünerek hareket etmek zorunda olduğunu anlatan Gülle, karşılıklı diyaloğun kopmaması gerektiğini belirtti.
Görüşmenin ardından sendika başkanları dışarı çıkarak eylemcilere görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Bazı eylemciler Salı gününe kadar beklemeyi kabul etmeyerek Başbakanlık önünde kalmaya devam etti.