KıbrısManşet

Meclis Genel Kurulu bütçe görüşmelerini sürdürüyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında ilk olarak Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın 2015 bütçesi görüşülüyor.

Başbakan Yardımcılığı bütçesiyle ilgili konuşan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, spora daha çok önem verilmesini istedi, gençleri tehdit eden uyuşturucu sorununa dikkat çekti ve Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nu olumlu bulduklarını söyledi.

Dürüst, çocukların olumsuz bir noktaya gitmesine engel olmak gerektiğini vurgulayarak, uyuşturucunun açtığı yaraların çok derin olduğunu belirtti ve Meclis’te de uyuşturucuyla ilgili bir komitenin kurulmasını önerdi.

Kültür derneklerinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Dürüst, Devlet Tiyatroları binası konusunda somut bir adım atılamadığını, çağdaş ülkeler seviyesine bu anlamda çıkarılamadığını kaydetti.

Kemal Dürüst, halkın kültürü yaşam tarzı olarak benimsemesi, gelecek nesillere kültürü taşımak ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için derneklere önem verilmesini istedi.

Spora verilen önemi yeterli bulmadığını kaydeden Dürüst, okul sporlarının Spor Dairesi tarafından desteklenmesini önerdi. Spor Dairesi’nin üstlenmesi gereken misyonlardan birinin de spor kulüplerine yatırımlarla ilgili bölgelerin spor yaşamına şekil vermek olduğunu ifade eden Kemal Dürüst, okullarla birlikte değerlendirilecek bir spor politikasının kısıtlı ülke bütçesi için de daha iyi olacağını söyledi.

Dürüst, bet gelirlerine endeksli bir spor politikası uygulandığını savunarak bu geliri yadsımadıklarını ancak iyi planlama gerektiğini kaydetti.

“Gençlere sahip çıkmak, gençlerin ayaklarının yere sağlam basabilmesi adına onlara yatırım yapmaktan kaçınmamalıyız” diyen Dürüst, sanat, spor ve kültürün bu nedenle önem taşıdığını vurguladı ve Kıbrıs Türk toplumunun 1974’ten önce bir arada durabilme becerisini sağlamasındaki etkenin spor kulüpleri olduğunu söyledi.

Kemal Dürüst, KKTC devletinin bugünlere kolay gelmediğini, çok yol kat ettiğini, gurur duyulacak birçok yön bulunduğunu, bunları iyi kullanmak gerektiğini belirterek, kötülüklerden ancak maneviyatla uzak durulabileceğini, bunun da kültür, sanat ve sporla sağlanacağını anlattı.

Dürüst, bütçeye olumsuz oy verecek olsalar da hayırlı olmasını diledi.

SANER: “CİDDİ VİZYON EKSİKLİĞİ VAR”

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, birçok konuyu barındıran Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın işleri koordine etmekte zorlandığını savundu.

Saner, ülkenin gelir kaynaklarının daha çok hizmet sektöründen sağlanması gerektiğini, bu bağlamda da eğitim ve turizmin öne çıktığını kaydeden Saner, turizm gelirlerinin gayri safi milli hasılada önemli yeri bulunduğunu ancak bu bakanlığa sadece bütçede yüzde 4.5 pay ayrıldığını söyledi.

Turizme ayrılan payın bakanlık bütçesi içinde sadece yüzde 10 olduğunu belirten Saner, bakanlığa yeterli bütçe ayrılmamasını eleştirdi; “Bütçe kitapçığındaki ağırlığınız, parasal ağırlığınızın kat kat üstündedir. Böyle bir şey olamaz. Bu ciddi bir vizyon eksikliğidir. Bunun turizmdeki yansımasını da göreceksiniz. Felaket tellallığı yapmak istemem ama perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” ifadelerini kullandı.

Ersan Saner, turizmle ilgili dairelere ayrılan ödeneklerin yetersiz olduğunu belirterek rakamlardan örnekler verdi.

Devletin bugün tek bir tiyatro binasına sahip olmadığına işaret eden Saner, Lefkoşa Fuar Alanı yanında temeli atılan binanın da çürümeye terk edildiğini kaydetti.

Ersan Saner, salona gelen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın üzgün halini gördükçe konuşmakta zorlandığını belirterek en yakın arkadaşını kaybettiği için üzüntü yaşayan Denktaş’ın gitmesini ve yerine nöbetçi bir bakan gelmesini önerdi. Ancak Denktaş toplantıya katılmaya devam etti.

Spor konusuna değinirken takımların antrenman sahası yetersizliğine dikkat çeken Saner, maddi sorunlar yaşayan kulüpler konusunda ciddi bir düzenleme gerektiğini söyledi; küçük köy kulüplerinin birleştirilebileceğini belirtti.

Saner, hava yolları konusuna değinirken, KTHY mağdurları için bütçede ödenek ayrılmamasını eleştirdi. Saner, 2008’deki bir protokolle CAS ile Havaş arasında ortaklık yapıldığını belirterek CTP dönemindeki bu protokolün özelleştirmenin daniskası olduğunu savundu. Saner, CAS’ın zarara uğratıldığını belirttiği ilgili protokolü de okudu ve “Bu protokole ne denir?” diye sordu.

UBP Gazimağusa Milletvekili Saner, 2009’da CAS’ı devraldıklarını ve yüzde 25 kar payıyla devrettiklerini, kendilerinin ardından CAS’ın yine tepetaklak gittiğini belirtti.

Daha sonra Havaş’ın hisselerini devrettiğini ancak bir özel kişinin aldığını ifade eden Saner, “Şu anda CAS resmen borçtadır. Yarın faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırsa, yüzde 50 hissesi olan bu arkadaşımız nerden para bulup ödeyecek? Devlet mi ödeyecek? Devletteki hangi yasa ve tüzüğe göre bu işi yapacaklar? Biz bu konunun peşini bırakmayacağız. Peşkeş demeyeceğiz ama sorgulamasını yapacağız, böyle yağma yok” dedi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın “Ercan ihalesini iptal edeceğim” diyerek hükümete geldiğini belirten Saner, Başbakan’ın projenin aynen süreceğini söylediğini kaydetti.

Ersan Saner, ülkenin havayolu kazanması için kendilerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanılabileceğini; kendi dönemlerinde THY ile ortak çalışma yaptıklarını ancak ikinci bacaktaki sorunlar yüzünden uçuşların başlatılamadığını söyledi.

Bakanlık icraatlarıyla ilgili kitapçıktan alıntılar yapan ve eleştiriler yönelten Saner, turistik tesisler için ayrılan arazilerin de verimli kullanılmadığını belirtti ve örnekler verdi.

ÇAKICI, TAK’A İLGİ İSTEDİ

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, ilk olarak Girne’de meydana gelen bir çocuğun balkondan atılması olayına değinerek, sosyal hizmetler uzmanının iddia edildiği gibi tedavi ziyaretlerini aksattıysa bunun bir devlet eksiği olduğunu, burada bir ihmal olabileceğini, 11 yaşında bir çocuğun rahatsızlığı olan biri tarafından balkondan atılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çakıcı, yağmurdan dolayı yaşanan sel ve bunun sonucunda çocukların okullarda mahsur kalmasının da, altyapısı olmayan bir ülkeye bir ceza olduğunu, ayrıca hayvanlara yönelik de barınaklar konusunda önlem alınmasının zorunluluk olduğunu vurguladı, selde hayvanların da telef olduğunu kaydetti.

Bu konuların ardından Başbakan Yardımcılığı bütçesine değinen Çakıcı, devlet tiyatrolarında gördüğü sıkıntıları dile getirerek, buraya atanan yeni müdürün iyi işler yapmaya çalıştığını duyduğunu, ancak yeni tiyatroların binasının yapım aşamasının ne olduğu, oyunlar, yönetmenler, oyuncular konusundaki son durumu merak ettiğini söyledi.

Tiyatrolara önem verilmesi ve yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Çakıcı, Girne’deki Bellapais Manastırı yanına yapılan arıtma tesisinin ise hemen durdurulması gerektiğini, derhal yıkılmasını ve tarihi eserlere saygısızlığa son verilmesini istedi.

Turizm Örgütünün kuruluşunun ne zaman olacağı ve sıkıntının ne olduğunu merak ettiğini, turizmde teşvik ödemelerindeki eksiklikten dolayı geçen yıl 30 bin turistin rezervasyonunu iptal ettiğini duyduklarını ifade eden Çakıcı, bu olay gerçekse bunun bakanın veya müsteşarın istifa etmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Turizmde çeşitliliğe de önem verilmesi gerektiğini, teşvik olayında da düzenleme yapılması ve iki acenteye değil, genele yansıması gerektiğini belirten Çakıcı, turizm gelirlerinin de genele yayılması gerektiğini belirtti.

Bakanlığın turizmdeki hedeflerini duymak istediğini de vurgulayan Çakıcı, casino turizmi olmasa, küçük otellerin ayakta durmasının zor olduğunu söyledi.

Çakıcı, TAK ajansında yaşanan sıkıntılara da değinerek, TAK’taki haber politikalarda son zamanlarda değişiklikler olduğunu, milletvekillerinin sözlerinin çok kısa haber yapıldığını, değerlendirmelerinin verilmediğini, ana konuların net bir şekilde verilmediğini, yani sözlerini TAK’ın “kırpmaması” gerektiğini vurguladı.

Daha açık ve net bir dille milletvekillerinin sözlerinin geniş bir şekilde verilmesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, bir bakanın “3 milyon TL rüşvet aldı” iddiasını TAK haberinde görmediğini söyledi ve bunu eleştirdi.

Bu iddiasının kolay bir iddia olmadığını, bu yüzden dile getirdiği zaman haber yapılması gerektiğini ifade eden Çakıcı, ayrıca TAK personeline ek mesai verilmediğinden dolayı Meclisi izlememesinin yanlış olduğunu, 19.30’dan sonra çalışmamasının ve halkı bilgilendirmemesinin doğru olmadığını, böyle bir lüksü olmadığını kaydetti.

Hükümetin bu konuda gerekli kaynağı ayırması ve bu personeli ödemesi, hakkını vermesi gerektiğini vurgulayan Çakıcı, Meclis kürsüsünden yapılan konuşmaların halka aktarılmasının şart olduğunu, hükümetin buraya muhabir yollamamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

TAK’ta personel sıkıntısı olduğunu, kaynak ayrılmadığını, personelin ek mesailerinin ödenmediğini belirten Çakıcı, hükümetin bu konuya önem vermesi gerektiğini kaydetti.

Gençlik ve uyuşturucu konusuna da değinen Çakıcı, uyuşturucunun gençliği tehdit ettiğini ifade ederek, uyuşturucu ile yaptıkları araştırmaları anlattı, kullanım oranları hakkında bilgiler verdi.

Uyuşturucu, sigara ve alkol konusunda eğitime ihtiyaç olduğunu söyleyen ve bunların eğitim programlarında yer almasını isteyen Çakıcı, uyuşturucu konusunda hükümet politikasını merak ettiğini söyledi.

TATAR: “3 YILDA YÜZDE 11 BÜYÜME OLASI DEĞİL”

UBP milletvekili Ersin Tatar da, birçok bakanlığı barındıran Başbakan Yardımcılığında ekonomiye ne kadar zaman ayrıldığı konusunda endişesinin olduğunu dile getirerek, bu konuda gördüğü eksiklikleri dile getirdi.

Tatar, ön görülen ekonomik büyümenin neye göre yapıldığını merak ettiğini ifade ederek, ülkede bu hükümet döneminde bir devalüasyon yaşandığını belirtti ve bunun atlatılması için neler yapıldığını sordu.

Ülkede üç yılda yüzde 11 büyüme olma olasılığının mümkün olmadığını, bu konuda iyi çalışan bir hükümet olmadığını ifade eden Tatar, Türkiye ile imzalanan ekonomik programa da değindi ve hükümetin verdiği sözlerin arkasında duramayacağını savundu.

Müşavir konusuna da değinen Tatar, bu hükümetin şimdiye dek 75 müşavir yarattığını, Elektrik Kurumu’na 100’ün üzerinde istihdam yapıldığını, bunların ekonomiye yönelik yanlışlar olduğunu kaydetti.

Tatar, Rekabet Kurulu’nun çalışır bir noktaya bir türlü getirilemediğini ifade ederek, bu konuda yapılacak çok işler olduğunu dile getirdi. Fonlar ve teşviklere de işaret eden Tatar, bakanlığın bütçesine madde madde değindi ve değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Kamu Görevlileri Yasası’nı yapacağını söyleyen hükümetin atadığı müşavirlerle tam tersini yaptığını, kamudaki tek mesai sisteminin çalışmadığını, ama bunu değiştirecek cesaretin olmadığını, kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilemediğini, açıkların büyüdüğünü savunan Tatar, hükümetin ortaya koyduğu hedefleri yerine getiremediğini işaret etti.

Hükümetin birbirinden kopuk ve gerçeklerden uzak olduğunu ifade eden Tatar, bunun DAÜ’de ve diğer alanlarda görüldüğünü, ekonominin de bu şekilde yürütülemeyeceğini, DAÜ’deki sıkıntının da bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, turizmde turistin büyük önem taşıdığını, burada geceleme sayısının önemli yer tuttuğuna işaret ederek, hükümetin yeni yatırımlara teşvik verebileceğini kaydetti.

Tatar, ekonomide özelleştirmelerde gelir paylaşımının önemli olduğunu, ihalelerde de buna önem verilmesi gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu