DünyaGündem

AB Dışişleri Temsilcisi Mogherini Türkiye’de

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve beraberindeki AB heyeti, bir dizi temasta bulunmak için Türkiye’de.

Mogherini ve diğer Avrupalı yetkililerin Türkiye ziyaretinde ‘Ankara’nın IŞİD’le mücadeleye tam destek vermesini isteyecekleri’ belirtildi.

Mogherini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek.

BBC Muhabiri Lyse Doucet’e konuşan Mogherini, Suriye’deki krizin ‘yalnızca Brüksel tarafından çözülemeyeceğini, fakat AB’nin, liderlik yapabilecek ülkeleri güçlendirme görevini üstlenebileceğini’ söyledi.

Türkiye’yi ziyaret eden Mogherini ve diğer AB yetkilileri ayrıca Türkiye’nin, yabancı savaşçıların sınırlarından geçişini engellemesi çağrısında bulunacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ardından Türkiye’yi ziyaret eden Mogherini, Türkiye ve AB arasındaki ilişkinin ‘stratejik önemini’ vurgulayacak.

Mogherini ayrıca, AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara Ankara’nın da destek vermesi talebini iletecek.

Reuters haber ajansına konuşan bir AB yetkilisinin aktardığına göre, Avrupa Birliği Türkiye’nin, yabancı savaşçıların kimliklerinin tespit etmesini ve hava ulaşımı güvenliğine yönelik olası tehlikelere ilişkin uyarıda bulunmasını istiyor.

Mogherini’ye Türkiye ziyaretinde, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis de eşlik ediyor.

IŞİD’le mücadele

Avrupalı yetkililer, Türkiye’nin IŞİD’le ve Orta Doğu’daki diğer örgütlerle mücadeleye daha çok destek vermesini ve daha çok yardım etmesini istiyor. Bu destek kapsamında, örgütlerin para kaynaklarının kısıtlanması ve yabancı savaşçıların ülkeden geçişine engel olunması da sıralanıyor.

Mogherini Türkiye ziyareti öncesi yazılı açıklamasında, “Bu ziyaret AB-Türkiye ilişkilerinin stratejik öneminin ve bağlantının kuvvetlenmesi yönündeki arzumuzun güçlü bir göstergesi” dedi.

BBC muhabiri Lyse Doucet, görevini Catherine Ashton’dan devralan Mogherini’nin Ukrayna krizi dâhil, AB’nin karşı karşıya olduğu bir dizi soruna çözüm politikası belirlemeye başladığını söylüyor.

Mogherini’den önce Türkiye’yi ziyaret eden Rus lider Putin, Bulgaristan’dan, orta ve güney Avrupa’dan geçmesi öngörülen Güney Akım doğalgaz boru hattı inşası projesini iptal ettiğini, yerine Türkiye’den ve Yunanistan sınırından geçecek yeni bir hat oluşturulacağın söylemişti.

Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştiren Rusya ayrıca, Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu’nun da inşasını üstlendi.

Birçok Avrupa ülkesinin aksine Türkiye, Kırım’ı ilhak ettiği için Rusya’ya yaptırım uygulamıyor. AB ise Türkiye’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmasını veya en azından AB ile ihracatının kesilmesinden doğan boşluğu doldurma arayışındaki Rusya ile ticari ilişkileri geliştirmemesini istiyor.

Diğer yandan, Suriye’de IŞİD’e katılmak isteyen binlerce Avrupalı da geçiş yolu olarak Türkiye’yi kullanıyor.

Binlerce Suriyeli sığınmacılara kapılarını açan Türkiye ise yabancı savaşçıların bölgeye girişlerine engel olunması için AB ülkelerinin daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini belirtiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu