ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Susan Rice’in yardımcılığını yapan Anthony J. Blinken’i Dışişleri Bakanlığı’na iki numara olarak atamaya karar verdi.
Geçtiğimiz günlerde emekliye ayrılan 32 yıllık diplomat William J. Burns’ün yerine, bir süredir Wendy Sherman geçici olarak bakıyordu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, bu görev için bakanlığın üç numarası olan ve aynı zamanda İran ile nükleer müzakereleri de yapan Wendy Sherman’ı istediği Amerikan basınında konu olmuştu.
Buna rağmen Obama, Blinken’i Dışişleri Bakanlığı müsteşarı yapmaya karar kıldı.
Blinken’den önce bu görevde olan William J. Burns’ün Türkiye’deki muhatabı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile çok sık bir görüşme trafiği yaşadığı biliniyordu.
Washington’daki bir Türkiye uzmanına göre, Burns ile Sinirlioğlu’nun telefon kanalı, son yıllarda ABD ile Türkiye ilişkilerinin belkemiğini oluşturdu.
Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu masasından Victoria Nuland ise görevi itibarıyla Türkiye’yi de içine alan bir portföye sahip. Ama Nuland’ın özellikle meşgul olduğu konuların başında ise Ukrayna sorunu ile Rusya geliyor.
Kürt sorunu
Anthony J. Blinken, Burns’ün yerine geçerek, aynı zamanda fiili olarak da Türkiye dosyasına da bakan Dışişlerindeki en yüksek yetkili olacak.
Blinken, Beyaz Saray’daki görevine gelmeden önce, Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ulusal güvenlikten sorumlu başdanışmanlık görevini 2009 ile 2013 yılları arasında yapmıştı.
Bu görevden önce ise 2002 ile 2008 yılları arasında Senato’nun Dış ilişkiler Komitesi’nde görev yapmıştı.
Blinken ayrıca Bill Clinton’ın başkanlığı döneminde de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi üyeliği yapmıştı. 2001 ile 2002 yılları arasında ise başkentteki CSIS düşünce kuruluşunda çalışmıştı.
Biden, Obama yönetiminde Irak’tan sorumlu en üst düzey yetkili iken, Blinken de bundan dolayı hem Irak hem de Kuzey Irak ile ilgili gelişmelerini yakından izlemişti.
Bu açıdan, Kürt konularının yoğun olarak tartışıldığı bir zaman diliminde, Blinken’in Kürt dosyasını yakından bilen bir isim olarak Dışişleri’ne gelmesi dikkat çekiyor.
Başkentteki bir başka Orta Doğu uzmanına göre ise Blinken, Kobani’deki PYD birliklerine silah yardımı yapılmasını kuvvetle destekleyen yetkililerden biri olmuştu.
Bu bilgiyi sorduğumuz Beyaz Saray yetkilileri, yönetim içi istişareleri açıklayamayacaklarını söylediler.
ABD Savunma Bakanlığı Politikalardan sorumlu müsteşarı Christine E. Wormuth, Ankara ziyaretini tamamladı.
Wormuth, hafta içinde yaptığı Ankara ziyareti, aynı zamanda kendisinin göreve atandığından beri yaptığı ilk uluslararası ziyaret de olmuş oldu. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Joe R. Sowers’ın BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamaya göre, Wormuth’un Ankara’daki görüşmeleri ‘pozitif ve ikili ile bölgesel savunma ve güvenlik konularını içine alan” geniş bir yelpazede ele alındı.
Son iki ay içinde Başkan Obama’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Galler’de NATO zirvesi sırasında görüşmesinin ardından, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Beyaz Saray’ın IŞİD koalisyonunu kurmaktan sorumlu büyükelçisi John Allen, Ankara’ya gelmişti.
Bu hafta Wormuth’un Ankara’yı ziyaret edecek olmasının nedenleri arasında özellikle başta İncirlik askeri üssü olmak üzere, IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin daha etkin katılımının aranması çabaları gösteriliyor.
Bütün bu yetkililerin yoğun görüşmelerine rağmen, Washington ile Ankara, IŞİD karşıtı koalisyonda halen anlaşabilmiş değil.
Biden Erdoğan ile İstanbul’da görüşecek
Bu yetkililere ek olarak da gelecek hafta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da Ankara’ya gelmesi bekleniyor.
Kıbrıs’ın yanı sıra, IŞİD ile mücadele ve İncirlik konuları başta olmak üzere, bölgesel konuların bu görüşmelerde ele alması bekleniyor.
Biden’in bu ziyareti Fas ve Ukrayna gezilerinden sonra olacak ama Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda taşındığı, yurtiçi ve yurtdışı basında genişçe üzerinde durulan Cumhurbaşkanlığı Sarayı veya AkSaray’ı görmeyecek. Biden, Erdoğan ile görüşmesini İstanbul’da yapmayı tercih etti.