DünyaGündem

ABD’den ‘tampon bölge’ değerlendirmesi

Beyaz Saray’dan üst düzey yetkili, “Eğer amaç, Suriye’de muhalif grupların kuzeyde kendi bölgelerini etkili şekilde temizlemeleri, buraları ellerinde tutmaları ve sonrasında da ailelerin geri dönebileceği güvenli bölgeler yaratmaları imkanını sağlamak olursa, bu, Suriye’deki çatışmalar ile Türkiye arasında bir tampon bölge yaratır” dedi.

Beyaz Saray’dan gönderilen brifing deşifresine göre, ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, ABD Başkan Yardımcısı Biden, Air Force-2 uçağıyla Türkiye’ye giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“ABD yönetiminin güvenli bölge yaklaşımında nerede durduğuna” yönelik soru üzerine üst düzey yetkili, Türk yetkililerle hem Irak hem Suriye’de IŞİD ile mücadele için daha fazlasının yapılması ve ılımlı Suriyeli muhaliflere daha çok destek sağlanması noktasında mutabık olduklarını kaydetti. Yetkili, Türkiye ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın olmadığı bir siyasi dönüşüm ihtiyacı bulunduğu konusunda da aynı fikri paylaştıklarını belirtti.

Ancak, stratejilerinin “önce-IŞİD”, “önce-Irak” şeklinde belirlendiğini ama bunun “sadece IŞİD, sadece Irak” anlamına da gelmediğini dile getiren yetkili, bu nedenle kampanyanın Irak’ta Suriye’den çok daha ileri düzeyde olduğunu ve bunun bir parçası olarak, Suriye’deki eğitim ve ekipman programının hızlandırılmasının zaman alacağını ifade etti. Yetkili, “Bu nedenle bir yandan eğitim ve ekipman programını artırırken, Türklerle de daha fazla ne yapabileceğimizi konuşuyoruz” dedi.

SURİYE’NİN KUZEYİNDE GÜVENLİ BÖLGE
Yetkili, bir soru üzerine, Suriye’nin kuzeyinde güçlü bir muhalefetin olması halinde, onların işleyebilecek güvenli bölgeler kazanabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne kasdettiğimi anlıyor musunuz? Bu (tampon bölge) ilan etmekten farklı bir model, uluslararası toplumun bu alanda güvenli bölge ilan etmesinden farklı bir model. Söylemeye çalıştığım, eğer amaç, muhalif grupların kuzeyde kendi bölgelerini etkili şekilde temizlemeleri, buraları ellerinde tutmaları ve sonrasında da ailelerin geri dönebileceği güvenli bölgeler yaratmaları imkanını sağlamak olursa, bu, Suriye’deki çatışmalar ile Türkiye arasında bir tampon bölge yaratır ve sonrasında eğitim-ekipman misyonu da gerçekten bu amaca yararlı olur. Çünkü bu alanın elde tutulması için sahada güvenilir partnerlerinizin olması lazım.”

“Muhaliflerin, bu amacı ABD ve diğerlerinin yardımı olmadan kendi başlarına başarıp başaramayacaklarına” yönelik soru üzerine yetkili, bu noktada ABD olarak muhaliflere eğitim ve ekipman programıyla destek verdiklerini hatırlattı.

Yetkili, “eğitim ve ekipman programından sonra muhaliflerin tampon bölge olarak elinde tutabilecekleri belirli bir noktaya yönlendirip yönlendirilemeyecekleri” sorusu üzerine de, ABD’nin IŞİD ile mücadelede Irak’a yaptığı bazı tavsiyelerin, orada IŞİD’in geri çekilmesinde anlamlı farklılıklar yarattığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN KATKISI
Üst düzey yetkili, “Türkiye’nin imkanlarına daha fazla erişimin niçin yararlı olabileceğinin nedenlerinden biri de, bunun IŞİD ile savaşan muhalif güçlere desteğimizi artırma kapasitemizi geliştirme olanağı sunması. Bunun bir örneğini zaten IŞİD’e karşı savaşmaya kendini adamış bir gücün olduğu Kobani’de gördünüz” dedi.

Bir gazetecinin, “Dolayısıyla Türklerle görüşmelerinizde, iki tarafın da ihtiyaçlarına uyacak bir denge bulmaya mı çalışıyorsunuz” sorusu üzerine yetkili, “Söylemeye çalıştığım, yöntemlerden başlayıp, sonra onlar üzerinden gitmek yerine, ne başarmaya çalıştığımızdan hareket edip ondan sonra bunu başarmak için en iyi yöntemin ne olduğunu çözmek (bu konuya) başlanabilecek en iyi nokta” ifadesini kullandı.

Türk yetkililerle her düzeyde güçlü diyaloglarının bulunduğunu belirten yetkili, bu sayede iki tarafın birbirlerinin ihtiyaçlarını bir ay öncesine göre daha iyi anladığını kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu