Aç Örümceklerde Körleşme Tespit Edildi

Örümceklerin Aç Kaldıklarında Körleştikleri Keşfedildi
ABD’deki Cincinnati Üniversitesi’ndeki biyologlar tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, aç kalan örümceklerin fotoreseptörlerini kaybettikleri tespit edildi. Bu olay, insanlardaki yaşa bağlı görme kayıpları için yapılan tedavilerde fayda sağlayabilecek sonuçlar doğurabilir.
Phidippus audax adlı zıplayan örümcek türünü inceleyen araştırma ekibi, örümceklerin büyük gözlerindeki ışığa duyarlı fotoreseptörler sayesinde avlarını tespit ettiklerini belirledi. Daha sonra laboratuvarda yapılan deneylerde, yeterli besin alamayan örümceklerin fotoreseptörlerini kaybettikleri görüldü.
Çalışmada besinlerden yoksun bırakılan 9 örümcekle, düzenli bir şekilde beslenen 12 örümcek karşılaştırıldı ve iki grup arasındaki fotoreseptör yoğunluğu incelendi. Aç kalan örümceklerde, çoğunlukla gözün fotoreseptörlerin en yoğun olduğu kısmında hasar oluştu.
Biyologlar, fotoreseptörlerin enerji açısından maliyetli olduğunu ve enerji ihtiyaçlarına ayak uydurmak zor olduğunu belirttiler. Eğer beslenmelerinden yoksun kalırlarsa, sistemin çökeceği ve bu da insanların yaşa bağlı makula dejenerasyonuyla benzer sonuçlar doğuracağı anlamına gelir.
Makula, gözün arka duvarında retina tabakasının 4-5 milimetre çapındaki bölgesidir ve renkli ve hassas görüş bu alanda ortaya çıkar. İnsanda yaşa bağlı makula dejenerasyonu, metabolizmayla ilişkili olarak ortaya çıkabileceği bilinmekteydi ve bu araştırmada elde edilen bulgular da bu tezi desteklemekte.
Araştırmacılar, bulguların gelecekte insanlar için de kullanılabileceğini umuyorlar. Bu sonuçlar, insanlarda yaşa bağlı görme kayıplarına karşı yapılan tedavilerin geliştirilmesine olanak sağlayabilir.