AP’den, her iki tarafa da masaya dönme çağrısı
Oturumda konuşan AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu üyesi Johannes Hahn, Kıbrıs’ta her iki toplumun liderlerine müzakere masasına dönmeleri çağrısı yaptı.
Ada’da kapsamlı çözüm halinde hidrokarbon kaynaklarının tüm Kıbrıslıların faydalanabileceği şekilde ve en ekonomik yöntemle kullanılabileceğini belirten Hahn, her iki lidere “müzakere masasına dönme yolunu bulmaları ve mümkün olan en kısa sürede kapsamlı müzakereleri başlatmaları” çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler’in de aynı görüşte olduğunu belirten Hahn, “güçlü bir siyasi figür” olan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye AB’nin tam destek verdiğini vurguladı.
Johannes Hahn, Türkiye’den Kıbrıs Rum kesiminin egemenlik haklarına saygılı olmasını ve teenni göstermesini beklediklerini dile getirdi. Hahn, “Bu tartışma büyük ölçüde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasında hızlı kapsamlı çözüm gereğini gösteriyor. Bence çözüm hiç bu kadar aciliyet arz etmemişti” dedi.
Oturumda AP’nin önde gelen siyasi grupları adına yapılan konuşmalarda da Kıbrıs müzakerelerinin tekrar başlaması ve muhtemel petrol ve doğalgaz gelirlerinin her iki topluma ait olması gerektiği belirtilirken Türkiye’ye Rum yönetiminin sözde egemenlik haklarına saygı göstermesi çağrısı yapıldı.
AP Genel Kurulu’nda söz alan Rum ve Yunan milletvekilleri ise AB’den Türkiye’ye ekonomik ve siyasi yaptırımlar talep etti.
Soruları cevaplayan Hahn, kapsamlı çözüm yolunda ilerlemeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Kıbrıs’taki her iki toplumu bu yolda desteklemelerinin önemini vurguladı.
AB Genel Kurulu’nda konuyla ilgili karar tasarısı yarın oylanacak.
Kıbrıs Rum lider Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesini bahane ederek geçen ay müzakere masasından kalkmış ve meseleyi AB gündemine taşımıştı.