Gündem

Arter, “Belediye’nin kasası boş”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Genç Tv’de bu sabah Atıf Müezzinler’in Sabah Sabah isimli programına konuk olarak belediyenin çalışmalarını anlattı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa halkının beklediği bir karar vererek kendisini göreve getirdiğini, Gazimağusa Belediyesi’nin mali durumunun iyi olduğunun söylendiğini ancak hangi belediye ile kıyasalanarak bu sonuca varıldığının önemli olduğunu, belediyenin çarklarının sağlıklı olarak dönmesinde sorun olduğunu, göreve gelir gelmez baktığı mali durumda 13.6 milyon borç ve kağıt üzerinde 25 milyon alacak olduğunu ancak kasanın boş olduğunu belirtti.

Kağıt üzerindeki alacağın gelmemesinin maddi olarak rahatlama sağlamadığını, tahsilat yapmak zorunda olduğunu ve geçmiş dönemden müteahhitlerin kapıda alacağını beklediğini, belediyenin borcunu ödeme yükümlülüğü bulunduğunu ifade eden Arter, durumun bu olduğunu söylemek zorunda olduğunu kaydetti.

Arter, Ülkedeki ekonomik sıkıntının tahsilatı etkilediğini, 2010’da 12 milyon alacağın 2011’da 15 milyona, 2012’de 18 milyona, 2014’te ise 25 milyona çıktığını, borçlarını düzenli ödeyen ile ödemeyenler arasında adaletsizlik olmaması gerektiğini, halkın belediyeye sahip çıkmasını ve mümkün olduğunca faturlarını ödemesini istedi.

Arter, göreve geldikten sonra iyi niyetle, siyasete karıştırmadan mantıklı çözümlerle yola çıktığını, siyasi duruşlara bakmadan herkesin görevini yapmasını istediğini, organizasyon yapısında değişiklik yaptığını, ancak kişiler üzerinden bir değişiklik yapmadığını söyledi.

Mali duruma baktıktan sonra, bekletilmeden yapılması gereken işler olduğunu, 4 yıl önce başlayan kanalizasyon projenin süresinin bittiğini ancak tamamlanmadığını ifade eden Arter, teknik olarak sıkıntı olduğunu, tadilat gerektiğini ifade etti. Maddi imkansızlıklar içinde bunun da yapılması gerektiğini, kazı yapılacak yerler olduğunu, başarısız olan projenin Gazimağusa’nın şansızlığı olduğunu söyleyen Arter, 23 noktanın kazılması ve AB’nin tespit yapması için ihale açtıklarını ancak müteahhitlerin teklif vermediğini, AB ile müteahhit şirketi anlaştırmaya ve Gazimağusa’yı en az zararla bu işten kurtarmaya çalıştıklarını, kanalizasyonun diğer projeleri de olumsuz etkilediğini söyledi.

Belediyeye yapılan istihdamlarla ilgili sorulan soruyu cevaplayan Belediye Başkanı İsmail Arter, hiçbir şube amiri ve müdür muavinini yerinden oynatmadığını, iyi niyetle çalışıldığını, belediye başkanının sözleşmeli, 3 aylık geçici işçi ve bütçe uygun ise istihdam yapabildiğini, Temmuz’un ortasında Glapsides Plajı’nda işlerin yapılması için geçici 3 aylık işçi alındığını, bu kişilerin sürelerinin bittiğinde bir kısmının durduğunu, Temizlik Şubesi’ne süpürgeci eksikliği için de işçi alındığını, bu konuda halkla ilişkilere sürekli vatandaştan şikayet geldiğini, bunların hiçbirinin siyasi istihdam olmadığını, ihtiyaçtan dolayı yapıldığını söyledi. Temizlik Şubesi’ne alınan işçilerin temizlik yükünü çektiğini, şu anda geçiçi durumda 28 çalışan olduğunu söyeleyen Arter, 300 çivarında belediye personeli ve 71 taşeron firma çalışanı olduğunu, Gazimağusa’nın Lefkoşa Belediyesi’ne benzeyecek diye uyarılar yapılmasına gerek olmadığını, bu konuda en fazla hassas olan kendisi olduğunu, Gazimağusa’nın temizliğinden ödün verilemeyeceğini, temizlik çalışmalarına seberferlik olarak başladıklarını ve devam ettiklerini, işçilerin bu ihtiyaçlar için alındığını, 5 adet süpürge araçından arızalı olan 3 tanesinin tamir edileceğini söyledi.

Arter, Gazimağusa Belediyesi’nin ilgili devlet daireleri ile ortak çalışma ve istişare ederek imar planının hazırlanması için çalışmalara başladıklarını, sivil toplumun da görüşelerini alacaklarını, 2 senelik süre sonunda imar planının yapılacağını söyledi.

Yağmur Suyu Drenaj Projesi’ni sorunlu yerlere çözüm getirecek şekilde geliştirmeye başladıklarını, Larnaka Yolu’nda Canova Petrol İstasyonu bölgesinde mevcut drenajın aşırı yüklenmesi ve eski Sema Otel arkasındaki birikmeleri engellemek için çalışma başlattıklarını, dere yataklarını temizleyerek suyun akışını sağladıklarını söyledi.

Yağmur suyu ile ilgili yaşanan sıkıntıların çözülmesi için tüm ilgili dairelerle görüşmeler yaptıklarını, Hendek Projesi’ni de Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile istişare içinde başlattıklarını söyledi. Gazimağusa’da 1 saatlik sağanak yağışın sıkıntı yarattığını, drenaj hatlarının yetersizliği ve hangi noktalarda sıkıntı yaşandığını tespit ederek 3 noktada operasyon yaptıklarını aktaran Arter, bölgesel projelerle suyun drene edilmesini sağlayacaklarını, büyük bir kısmının çözüldüğünü söyledi. 4 yıl içinde yağmurdan etkilenmeyecek bir Gazimağusa yaratacağının sözünü de veren Arter, Çanakkale ve Gülseren Göleti Çevre Düzenleme Projeleri’nin yıllar önce koruma altına alınan sulak alanlar olduğunu,   bu alanlarda endemik bitkiler olduğunu, kuş gözlemleri yapıldığını ve Natura 2000 kapsamına alınabilecek yapıda olduğunu söyledi, buraların kullanılarak korunmasını sağlayacaklarını, AB ile de temas içinde olduklarını söyledi.

Arter, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu başkanlığında 10 aydır bulunduğunu, belediyenin ihtiyaç duyduğu teknik desteğin DAÜ’den alınması için Belediye ile DAÜ’nün ortaklaşa işleri olduğunu VYK başkanlığı ve belediye başkanlığının aynı kişide olmasının avantajları olduğunu söyledi.

Mağusa Gelişim Akademisi(MGA)ile belediyenin bünyesinde sportif faaliyetler yapıldığını, takımların maçlara devam ettiğini ve çeşitli faaliyetler yapıldığını, MAGEM’in belediyeye ait olmadığını, belediyeden finans desteği alan bir dernek olduğunu, bu yapının sürdürülebilir olmadığını ve dernek statüsünde olduğu için belediye dışında kaldığını söyledi.

Arter, muhtarların yerel yönetimlerin en önemli bir yere sahip olduğunu, hep beraber hareket edildiği takdirde daha yaşanabilir ve sorunsuz bir kent yaratabileceklerini ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu