Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr. Emin Ayduran, geniz eti ve bademcik iltihaplanmasının çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, bademciklerin yılda 6 defadan fazla iltihaplanması halinde ameliyat olunması gerektiğini söyledi.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Dr. Emin Ayduran geniz etinin doğuştan itibaren her kişide bulunduğunu, aşırı büyümesi durumunda gece horlama, ağzı açık uyuma, diş gıcırdatma, çocuklarda gece altını ıslatma gibi şikayetlere neden olacağına dikkat çekti. Dr. Ayduran, “Doğuştan itibaren her sağlıklı bireyde geniz kısmında bulunur ancak aşırı büyümesi durumunda şikayetlere sebep olur. Aynı zamanda geniz etinde oluşabilecek iltihaplar neticesinde orta kulakta sıvı birikebilir. Eğer ciddi anlamda geniz kısmını dolduran et parçası varsa ve buna bağlı olarak solunum sıkıntılarına yol açıyorsa mutlaka ameliyat ile alınması gerekir” dedi.
BADEMCİK İLTİHABI KALP VE BÖBREK HASTASI YAPABİLİR
Çocukların korkulu rüyası olan bademcik iltihaplanmasının çocukları yatağa düşürecek kadar halsiz bırakabildiğini belirten Dr. Ayduran, bademcik iltihabı sonrasında, kalp ve böbrek hastalıklarına neden olan romatizmal iltihabı önlemek için tedavinin ihmal edilmemesini istedi. Dr. Ayduran, yılda 6’dan fazla bademcikleri iltihaplanan çocuk ya da büyüklerin ameliyat olması gerektiğini belirterek, “Diğer bir bağışıklık sistemi elemanı da bademcikler olarak adlandırılan tonsillerdir. Bademcik iltihaplanması sonrası şiddetli boğaz ağrısı, ateş, yatağa düşecek kadar halsizlik olur. Yılda 6’dan fazla bademcik iltihaplanması geçiren bir hasta için ameliyat önerilmektedir. Ameliyat sayesinde hem bademcik iltihabı oluşmasının önüne geçilmiş olur hem de antibiyotik yükünden hasta kurtarılmış olur” diye konuştu.