SağlıkTürkiyeYaşam

Balın tıbbi yönüne dikkat çekildi

Eski çağlardan beri tedavi edici özellikleri bilinmesine rağmen bal, Türkiye’de gıda maddesi olmanın ötesine geçemiyor. Balın modern tıptaki önemine dikkat çekmek amacıyla 16-17 Ekim 2014 tarihlerinde Şifa Üniversitesi’nde düzenlenen Apiterapi Sempozyumu’nun sonuç bildirgesinde, modern tıbbın bal ve ürünleri üzerinde daha fazla çalışma yapması istendi. Dr. Eren Akçiçek ve Prof. Dr. Banu Yücel imzası ile yayımlanan sonuç bildirgesinde önemli tespitler yer alıyor.

Apiterapinin arı ürünleri olan bal, polen, arı ekmeği, arı sütü, arı zehiri ve propolisin çeşitli doz ve terkiplerde hazırlanarak sağlık koruma ve hastalıkların tedavisinde ilaç desteği amaçlı kullanılması bilimi olduğu ifade edilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

TÜRKİYE ZENGİN POTANSİYELE SAHİP
“Günümüzde arı ürünlerinin, apiterapi konusunda yapılan yoğun çalışmalara ve bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara bağlı olarak birçok ülkede özel olarak kurulan tedavi merkezlerinde yaygın olarak kullanıldığı, arı ürünleriyle değişik etki mekanizması olan hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar elde edildiği bilinmektedir. Tıp hekimlerinin ülkemizde ilk kez apiterapi ve arı ürünlerinin tıpta kullanımı üzerine çalışmalar sunduğu bu sempozyumda apiterapinin ülkemiz için yeni bir konu olduğu, dünyada kovan varlığı ve bal üretiminde ilk sıralarda yer almamıza ve son derece zengin arıcılık potansiyeline sahip olmamıza karşılık, gerek arı ürünlerinin üretimi gerekse kullanımı konusunda henüz hedeflenen düzeye ulaşılamadığı sempozyumda ortaya koyulmuştur.

Sağlıklı ve sağlıkta kullanılacak arı ürünleri üretiminin, tıpta koruyucu ve tedavi edici hekimlikte tamamlayıcı olarak kullanımının önemi, apiterapik tedavilerin ancak tıp hekimleri tarafından hastaya uygulanabileceği vurgulanmıştır.

TEDAVİ MERKEZİ KURULSUN
Ülkemizde arı ürünlerinin üretimi, tüketimi ve tıpta kullanılma olanaklarıyla ilgili daha fazla çalışma yapılmasına gereksinim olduğu, bundan sonraki aşamada apiterapi tedavi merkezi kurularak, tıbbi tedaviyi tamamlayıcı çalışmalarının hayata geçirilmesinin hedeflendiği belirtilmiştir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu