GündemTürkiye

Beyaz Saray’dan ikinci ‘NO’

ABD yönetimi, Başkan Obama’nın Suriye’de Esad’ı hedef alan yeni strateji iddialarını hafta sonu reddetmesinin ardından cuma günü İstanbul’a varması planlanan yardımcısı Biden’ın ziyaretinden önce de ‘Suriye’de uçuşa yasak bölge ya da tampon bölge düşünmediklerini’ açıkladı.

ABD ve Türkiye arasında farklılığa dönüşen, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması konusunda Washington Yönetimi, şu anda bu seçeneklerin gündemde olmadığını açıkladı. Üst düzey Amerikan yetkilisi, “Şu anda biz uçuşa yasak bölge ya da tampon bölge düşünmüyoruz” dedi. Cuma günü İstanbul’da olması planlanan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın gelişinden önce Washington’daki gazetecilere geziyle ilgili bilgi veren iki üst düzey yönetim yetkilisi, son bir haftadır Washington’da dile getirilen, ‘ABD’nin Suriye’de rejim muhalifleri için güvenli bölgeler oluşturma fikrini gündemine aldığı’ yönünde çıkan haberlere de dolaylı biçimde cevap verdi. Görüşmede, Başkan Yardımcısı Biden’ın Türk liderle bu konuda ne diyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan yetkililerden biri şunları söyledi: “Türk ortağımızla IŞİD karşıtı koalisyona Türkiye’nin yapabileceği muhtemel katkılar konusunda düzenli istişare halindeyiz. Bildiğiniz gibi Türk Hükümeti uçuşa yasak bölge ve onunla ilgili tampon bölge fikrini uzun süredir gündeme getiriyor, bu yeni bir fikir değil. IŞİD tarafından tehdit edilen, Türkiye ve Suriye arasındaki uzun sınır dâhil, bölgede güvenliği nasıl güçlendirebileceğimizi Türkiye ile konuşmaya devam ediyoruz. Ama şu anda biz uçuşa yasak bölge ya da tampon bölge düşünmüyoruz.” Yetkili, hiçbir seçeneğin masadan kaldırılmadığını vurgulamakla birlikte son günlerde ABD Yönetimi’nin Suriye’de Esad’ı da hedef alacak bir strateji değişikliğine gittiği haberlerini, Başkan Obama’nın hafta sonu yaptığı “Resmi bir gözden geçirme yok” sözlerinin üzerine ikinci kez ve daha net biçimde reddetmiş oldu.

ARAMIZDAKİ İŞİBİLİĞİ İYİ

Amerikan yetkilisi, Başkan Yardımcısı Biden’ın İncirlik Üssü’ne erişim konusunda Türkiye’yi ne kadar zorlayacağı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Türkiye, IŞİD karşıtı koalisyonun aktif bir üyesi. Şimdi bazı üs erişimleri sağlıyorlar. Suriyeli ılımlı muhalafet için eğit donat programına tesis sağlayanlardan biriler. Ayrıca petrolkaçakçılığını ve yabancı savaşçı akışını önlemek için de adımlar atıyorlar. Biden’la, Davutoğlu ve Erdoğan, Türkiye ve ABD arasındaki IŞİD’e karşı derin işbirliğini konuşacaklar. Ama şu anda işbirliğinin iyi olduğunu düşünüyorum.”

BARIŞMAYA İHTİYAÇ YOK

Üst düzey ABD’li yetkili, ‘özür krizi’ nedeniyle Biden ve Erdoğan arasındaki ilişkiye de değinenerek, “Bizim görüşümüze göre Başkan Yardımcısı Biden ve Erdoğan arasındaki ilişkinin bir barışmaya ihtiyacı yok. Çok yakın ve profesyonel bir ilişkileri var” dedi. Biden’in Erdoğan’la görüşmesinde Suriye, Irak ve Kıbrıs konularının gündeme gelmesi bekleniyor. Yetkili, dondurulan Kıbrıs’taki barış görüşmelerine ilişkin ise “Bizim ana pozisyonumuz, barış sürecini tekrar rayına oturtmak ve tüm tarafların provokatif adımlar atmalarından kaçınacaklarından emin olmak” dedi.

KUVVETLER AYRILIĞINI GÖRÜŞECEK

Verilen bilgiye göre 21 Kasım akşamı İstanbul’a varması beklenen Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir çalışma akşam yemeği yiyecek. Cumartesi günü ise Atlantik Konseyi’nin İstanbul’daki Ekonomi ve Enerji Zirvesi’nde konuşma yapacak, daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Başkan Yardımcısı Amerikan sivil toplum örgütü Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) tarafından desteklenen ‘Kuvvetler Ayrılığı Network’ü’ adlı bir grupla da bir araya gelecek. Yetkili, Biden’ın “devletlerdeki kuvvetler ayrılığı ilkesini görüşeceğini söyledi. Biden, 23 Kasım’da yine İstanbul’da, Fener Rum Patrikhanesi Lideri Bartholomeos’la buluşacak. Ardından Washington’a dönecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu