Bira göbek yapar, bira taş düşürür vs. Bira ile ilgili birçok şehir efsanesi mevcut. Bunun kuşkusuz en çok bilineni ise göbek yaptığı ve böbrek taşının düşmesine yardımcı olduğu. Ama gerçekten öyle mi? Brüksel’de bu yıl 7’incisi düzenlenen bira sempozyumunda alkollü içecekler ve bira ile ilgili gerçekler ele alındı.
Sempozyumda konuşan uzmanlar sanılanın aksine biranın kardiyovasküler birçok faydası olduğunun da altını çizdi.
“ALKOLE ASLA BAŞLANMAMALI”
Alkol kullanmayanların asla bira tüketmemeleri gerektiğini belirten doktorlar, kullananların ise 1 kadehi aşmaması gerektiğini, aştığı takdirde faydaların zarara döneceğini belirtiyor. İşte biranın içindeki maddeler ve etkileri.
Biranın içindeki polisakkaritler ve özellikle de Beta glukan kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini azaltır.
Yine biranın içinde poliferoller bulunur ve bu da kalp damar rahatsızlıklarının etkisini azaltmaya yardımcıdır. Bira ayrıca antienfalamtuvar etki de yapabilir. Ancak uzmanlar bunun dozuyla çok alakası olduğunu söylüyor. Erkeklerde 2, kadınlarda ise 1 kadehten fazlası kesinlikle zararlı ve bu dozda yararlı etkiler de kaybolmuş oluyor.
Riboflavin, magnezyum, potasyum ve folat gibi vitaminler ve mineraller nedeniyle kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı. Yine aynı maddelerin sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri var.
Polifenollerin kansere karşı koruyucu bir etkisi de mevcut.
Biranın içinde yaklaşık 50 farklı polifenol bulunuyor.
Bira ile ilgili en yaygın söylenti ise biranın taş düşürmeye yardımcı olduğudur. Ancak uzmanlar bu konuda biraseverleri hayal kırıklığına uğratıyor. Çünkü biranın bugüne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir etkisi yok.