Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Bal Ormanları Projesi’nin Karpaz Bölgesi’ne önemli katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Amacımız bölge insanı için doğayı korurken; onlara ekonomik kazanım sağlamak” dedi.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Bal Ormanları Projesi’nin Karpaz Bölgesi’ne önemli katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Amacımız bölge insanı için doğayı korurken; onlara ekonomik kazanım sağlamak” dedi.
Dinçyürek, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü “Bal Ormanları Projesi”nin hayat bulacağı araziyi inceleyerek, “Bizim görevimiz üniversitelerle işbirliği yaparak ülkenin doğal kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaktır” dedi.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Hakan Dinçyürek bölgedeki incelemelerinden sonra bir açıklama yaparak, “Bal Ormanı Projesi”nin ülkeye model oluşturabilecek bir proje olduğunu söyledi.
Projenin uygulanacağı alanda ağaçlandırılan ve ağaçlandırılacak yerler olduğunu söyleyen Dinçyürek, bal ormanları için bitki örtüsüne uygun ağaçlandırma yapılacağını kaydetti.
Bölgenin yapısının proje için uygun olduğunu da dile getiren Dinçyürek şunları belirtti:
“Biz GAÜ ile yapmış olduğumuz protokolden dolayı mutluyuz. Hem bölgeye önemli bir ekonomik değer kazandıracağız hem de doğal yaşama katkı sağlayacağız.
Bu projenin ülkede yapılacak olan diğer çalışmalar için örnek teşkil etmesini ümit ediyorum. Bu sayede, doğayı korurken; doğal yaşamın çeşitliliğini de geliştirmiş olacağız. Amacımız bölge insanı için doğayı korurken; onlara ekonomik kazanım sağlamak.”
“KARPAZ’IN YERİ ÖZEL…”
Bakan Dinçyürek, Karpaz’ın ülkede özel bir yeri olduğunun da altını çizerek; “Kıbrıs’taki birçok insan için Karpaz çok şey ifade ediyor” dedi.
GAÜ’nün Karpaz’da kampus kurmasının KKTC, Türkiye ve üçüncü dünya ülkelerinden birçok öğrenciyi bölgeye taşıma anlamına geldiğini kaydeden Dinçyürek, yeni bir eğitim alanı yaratılmasıyla bölgenin sosyal ve ekonomik hayatının değişmesi ve gelişmesinin söz konusu olacağını söyledi.
Dinçyürek: “Bu heyecan verici. Bizim görevimiz üniversitelerle işbirliği yaparak ülkenin doğal kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaktır. Bu noktada, çalışmalarımız Karpaz’da yapılacak olan kampus ve sosyal alanların doğa ile uyumunu sağlayıp; doğal yaşamı destekleyip, geliştiren yaklaşımlar şeklinde ortaya çıkmasını sağlamaktır” dedi.
AKPINAR: “PROJE SADECE KKTC’DE DEĞİL, ADADA BİR İLK…”
GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da konuşmasında, Bakanlık ile aynı vizyon çerçevesinde işbirliği yapmanın onur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, projenin sadece KKTC’de değil adanın genelinde ilk kez uygulandığını ifade etti.
Araştırma merkezinin de devreye girmesiyle bölgenin artık çok daha farklı değerlerle anılıyor olacağını belirten Akpınar, “Sadece bal ormanları değil, bu anlamdaki doğal yaşamda çeşitlilik çalışmalarıyla dünya üzerinde öne çıkacak olmasının adada var olan saygınlığımızın daha da ileriye gidecek olması anlamını taşıyor. Böylesi güzel projeleri Bakanlığımız ile daha farklı alanlarda da sürdürmek en büyük dileğimizdir” dedi.
Bölgede üniversitenin akademik yapılanmasının devam ettiğini ifade eden Akpınar, bir sonraki akademik yılda kampusun hizmet vermeye başlayacağını söyledi.
Akpınar, “Genç insan gücü ve enerjisini de bölgeye çekebilmek, projede heyecanımızı arttırıyor” dedi.
Bal Ormanı Projesi ile ilgili sürecin başladığını, bine yakın kovanın bu bölgeye geleceğini söyleyen Akpınar, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Arıcılık yapan vatandaşlarımızın da bölgeye gelebilmesi için çağrılar yapacağız. Adada flora ve faunanın bu denli güzel olduğu, bu kadar çok endemik bitkinin yer aldığı bu bölgede değerli bir bal ve bal ürünleri yaratmaya çalışacağız.”
Öte yandan Bakan Hakan Dinçyürek’e arazi incelemelerinde; DP-UG İskele Milletvekili Hamit Bakırcı, Bakanlık Müdürü Efsun Kaşif Salel, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğluları, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Öğretim Görevlisi-Sosyolog Derviş Refiker ve Proje Koordinatörü Mehmet Osmanlılar da eşlik etti.