Dürüst: “Eğitim Bakanlığı’nın vizyonu yok”
UBP Milletvekili Kemal Dürüst, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “Yüksek Öğrenim ve Eğitim Politikaları” ile ilgili güncel konuşma yaptı.
Konuşmasında, yüksek öğretimdeki öğrenci sayısının 74 bine ulaşmasının sevindirici olduğunu söyleyen Dürüst, eğitim ve turizmin değişmeyen devlet politikalarıyla yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dürüst, YÖDAK ile bakanlığın, YÖK’ten de destek alarak gelecek yıla hazırlanmasını istedi.
Öğrenci memnuniyetini artırmak için de halka yönelik çabaların unutulmaması gerektiğini söyleyen Dürüst, yöre halklarının öğrencileri benimsemesi için çaba harcanmasını talep etti.
Eğitim Bakanlığı’nın vizyon ve hedefleri olmadığını iddia eden Dürüst, mevcut durumu yaşatmak adına faaliyetlerin sürdürüldüğünü söyledi.
Üniversitelerden vizyon için katkı alınabileceğini söyleyen Dürüst, öğretmen açığı konusuna da değindi.
Öğretmen açığının Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilmesi ve çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Dürüst, “Çocukların dersleri boş geçiyor. Bunun vebali büyüktür” dedi.
Kemal Dürüst, okullarda temizlik hizmetlerinin özelleştirilmesinin yapılıp yapılmadığını, kalemin nereden çıktığını sordu.
Kolejlerin orta bölümlerine alınan kontenjan sayısının Girne 19 Mayıs TMK’da artırıldığını söyleyen Dürüst, bunun nedeninin açıklanmasını istedi.
DİNÇYÜREK
Çevre Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, ülkede yüksek öğrenimle ilgili eğitim politikası oluşturulması gerektiğini söyledi.
Yüksek öğrenimle ilgili bugünkü durumda YÖDAK ve kurumsal yapının sorun teşkil ettiğini kaydeden Dinçyürek, kurulun sembolik yapı olarak durduğunu, denetim yapamadığını ve etkin konumda olmadığını söyledi. Dinçyürek, YÖDAK’ın etkin yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Dinçyürek, yüksek öğrenimde de öğrenci odaklı politikalar oluşturulması gerektiğini söyledi.
Kısa sürede öğrenci sayısını 100 bini bulacağına inandığını söyleyen Dinçyürek, altyapının buna uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Dinçyürek, öğretmen eksikliğinin sistemden kaynaklandığını, düzeltilmesi gerektiğini, özel eğitimin de ilgiliye muhtaç bir alan olduğunu söyledi.