KıbrısManşet

EL-SEN Başbakanlığa siyah çelenk bıraktı

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, hükümetin ülkeye kabloyla getirilmesi düşünülen elektrik konusunda AKSA’ya teklif götürdüğünü savunarak, “Sırf birileri istedi diye bu ülkenin bütün kaynaklarının birlerine peşkeş çekilmesine seyirci kalacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

Hükümeti bu konuda net şekilde uyardıklarını kaydeden Cesurer, “Eğer bu uyarıyı dikkate almaz, geçmişteki senaryolara devam ederlerse bilsinler ki EL-SEN gerektiği noktada bu ülkede taş taş üstünde bırakmaz” ifadesine yer verdi.

BAŞBAKANLIĞA SİYAH ÇELENK

EL-SEN hükümetin izlediği enerji politikalarını protesto etmek için bugün Başbakanlığa siyah çelenk bıraktı.

Açıklamaların da yapıldığı eylemde hükümete yöneltilen 10 sorunun da yer aldığı bir basın bildirisi okundu.

KALYONCU: “KESİNTİLERİN YÜZDE 98’İ AKSA’DAN KAYNAKLANIYOR”

Basın açıklamasında ilk sözü Tuluy Kalyoncu aldı.

AKSA’nın KIB-TEK’in mevcut dizel santrallerinden kilovat başına 10 kuruş daha pahalı enerji sattığını kaydeden Kalyoncu, bugün üretimden kaynaklanan kesintilerin yüzde 98’inin AKSA’dan kaynaklandığını savundu.

Toplumunun cebinden yılda 70 milyon TL’nin özel bir şirketin cebine aktarıldığını söyleyen Kalyoncu, “Bu ücretle santral yatırımları, daha ucuz elektrik üretimi ve kullanımı sağlanabilir” diye konuştu.

Başbakana ve hükümete verdiği sözleri tutma çağrısı yapan Kalyoncu, ülkeye kabloyla elektrik getirilmesi konusuna da değindi.

Kabloyla getirilecek elektriğin ülkedeki elektrikten daha pahalı olacağını söyleyen Kalyoncu, “Kablo konusu arz güvenliğine ve ucuz enerji kullanımına yönelik bir yatırım değil. Arz güvenliğini sekteye uğratacak bu yatırımın dış bağımlığı ve siyasi sonuçları da olacak” diye konuştu.

CESURER: “BÖYLE DEVAM EDİLDİĞİ TAKDİRDE ÇALIŞMA HUZURU BOZULACAK”

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer ise açıklamasında hükümetin, hükümet programına koyduklarının ve seçim döneminde söylediklerinin tersini yaptığını iddia ederek, buna devam edildiği takdirde çalışma huzurunun bozulacağını söyledi, “Bundan çalışanlar sorumlu olmayacak” dedi.

KIB-TEK’in özerkleştirilmesi konusunda EL-SEN’in ve ilgili uzmanların hazırladığı Özerklik Yasa Tasarısı’nın hala Meclis’te bekletildiğini belirten Cesurer, “Neyi bekliyorsunuz?” diye sordu.

KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun belli alanlarda ciddi çıkışlar yaptığını söyleyen Çağlayan Cesurer, “Bu adımların doğru ve müdahalesiz hayat bulması için mutlak surette ortak akılla yönetilen bir KIB-TEK’e ihtiyaç var” dedi.

“HÜKÜMETİ NET ŞEKİLDE UYARIYORUZ”

Ülkeye kabloyla elektrik getirilmesi konusunda hükümetin AKSA’ya teklif götürdüğünü de savunan Cesurer, “Sırf birileri istedi diye bu ülkenin bütün kaynaklarının birlerine peşkeş çekilmesine seyirci kalacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

Hükümeti bu konuda net şekilde uyardıklarını kaydeden Cesurer, “Eğer bu uyarıyı dikkate almaz, geçmişteki senaryolara devam ederlerse bilsinler ki EL-SEN gerektiği noktada bu ülkede taş taş üstünde bırakmaz” ifadesine yer verdi.

HÜKÜMETE 10 SORU

Açıklamaların ardından EL-SEN Genel Sekteri M. Toprak Altay basın bildirisini okudu.

Basın bildirisinde hükümete şu sorular yönetildi:

“1. Mevcut durumda elektrik üretim maliyetini yükselten faktörler nelerdir?
2. Bugüne kadar devlete bir kuruş bile vergi vermeyip her yıl zarar ettiğini beyan eden ve hükümetçe de kabul gördüğü anlaşılan bir şirket olan AKSA ile imzalanan alım garantili anlaşmanın KIB-TEK’e ve dolayısıyla tüketicilerimize yıllık maliyeti nedir?
3. KIB-TEK’in elindeki santrallerin hem doğal gazla hem de fosil yakıtla çalışabilecek bir teknoloji ile yenilemesi durumunda Kablo ile getirilmesi düşünülen elektrikten ne kadar daha ucuza elektrik üretebileceğini hesapladınız mı? Hesapladıysanız sonuç nedir? Hesaplamadıysanız hangi kritere göre karar verdiniz?
4. Kablo konusunda bugün bir anlaşma imzalanması ve ülkemizde yakın gelecekte doğalgaz ile üretim imkanı doğması durumunda bugün atacağınız imzanın tüketicilerimizin faturalarına yansıyacak ek külfetinin ne kadar olduğunu biliyor musunuz?
5. Kablonun bize ait olması durumunda mevcut maliyetleri daha da yükselteceğinin, bize ait olmaması durumunda ise alım garantili bir anlaşmayla karşı karşıya kalacağımızın ve böylelikle de KIB-TEK’in tümden üretimden kopacağının ve ülkede tekelleşme yaratılacağının farkında mısınız?
6. İhtiyaç duyulan kapasite sorununu çözmeyeceği biline biline bugüne kadar alternatif elektrik kaynağı olarak gösterilen Kablo ile elektrik alımının risklerini hesapladınız mı?
7. KKTC için en verimli ve arz güvenliği sağlayacak elektrik üretme yönteminin ne olduğu konusunda elinizde tarafsız uzman kişiler tarafından hazırlanan bir fizibilite çalışması var mı? Varsa bu çalışmayı halkımızla niye paylaşmıyorsunuz?
8. Yukarıdaki sorularla ilgili net cevabınız yoksa bu konuda ısrarcı olmakla bu topluma verdiğiniz sözleri tutmamış olacağınızın ve halkımızın geleceğini ipotek altına alacağınızın farkında mısınız?
9. Belki de Kıbrıs Türk Halkının elindeki en büyük fiziki varlık olan KIB-TEK’in pratik sonuç olarak yok edilmesinin siyasi, ekonomik, sosyal ve demokratik boyutunu araştırmışsanız bu araştırmanızı halkımızla niye paylaşmıyorsunuz?
10. KIB-TEK’in özerkleştirilmesi konusunda attığınız imzalar, hükümet programınıza yazdığınız sözler ve tüm halkımız önünde girdiğiniz taahhütlerin sizce hiç mi önemi yok? Varsa attığınız adımlar nedir?

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDEKİ 2’NCİ EYLEM

EL-SEN’in Başbakanlık önündeki açıklaması sırasında Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski çalışanları sloganlarla Başbakanlık önüne geldi.

EL-SEN ve EL-SEN’in eylemine destek veren sendika temsilcileri KTHY eski çalışanlarını alkışla karşıladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu