ManşetTürkiye

Ermenek’te madencilere 3 bacada da rastlanmadı

FACİANIN meydana geldiği maden ocağındaki kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şunları söyledi:

“Madendeki moloz ve yürüme yolundaki bütün malzemelerin çekimine devam ediliyor. Toplam 1250 -1300 metrelik maden ocağının 3’te 2’lik kısmında çalışılabiliyor. Özellikle işçi kardeşlerimizin yakınlarının beklediği 3 tane baca vardı. Bu üç bacaya da girdik. Fakat beklediğimiz sonucu alamadık oradan da. Orada işçi kardeşlerimize rastlamadık. Demek ki daha ileri noktalarda desandre ve nefesliğin son bölümlerine doğru bulunduklarını tahmin ediyoruz. İşçilerin yemek yedikleri noktaya hâlâ ulaşamadık. Yemek yenilen yere yaklaşık 25-28 metre civarında bir mesafemiz daha var.”

YARDIM TEKLİFİNE YANIT GELMEDİ

Önceki gün, madende kalan su ve çamur hacminin 2 bin 500 ton olduğunu açıklayıp, “Bu madendeki çalışmaları hızlandırmak ve etkili hale getirmek için tavsiyede bulunmak isteyen varsa önerilere açığız” diyerek yardım çağrısında bulunan Bakan Yıldız’a ilk yanıt maden mühendislerinden geldi. Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, olayın yaşandığı gün Yıldız’a işbirliği teklifinde bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi. Torun, şöyle konuştu: “Bu işe yasa gereği müdahale eden AFAD’ın koordinasyon biriminde maden mühendisi yok. Zonguldak’tan ekipler geldi ama koordinasyonda madenden anlayan uzman yoktu. Oradaki suyun niteliği kömürlü, çamurlu olmasıdır. İki çamur pompası konulacaktı, bu sular hızlıca atılacaktı. Kurtarma ve arama operasyonu acemice yapılıyor. İlk akşam Enerji Bakanı ile olay yerinde görüştük. ‘Yapılacak bir şey varsa hazırız’ dedim. Ama talep gelmedi. Bugün ‘herkes yardım etsin’ çağrısı geç kalmış bir çağrıdır. Ocağın planı üzerinde çalıştım, işçilerin üzerinde 38-50 metre çamurlu su vardı. Bunlar mahsur kalmadılar çamurlu, kömürlü suyun altında kaldılar. Mahsur kalmakta kurtulma ümidinden bahsedebilirsiniz ama burada böyle bir şey yok. Operasyonda bozukluk var, bu kadar uzamamalıydı. 10 bin metreküp suyun en fazla 24 saatte çekilmesi gerekirdi. Malzemeyi kurmak, düğmeye basmak 24 saattir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu