Uzay

  • DünyaMars’ta karbon döngüsüne dair ilk doğrudan kanıt bulundu

    Mars’ta karbon döngüsüne dair ilk doğrudan kanıt bulundu

    NASA’nın Curiosity aracı, Mars’taki Gale Krateri’nde yaptığı kazılarda, yalnızca atmosferdeki karbondan çökelme yoluyla oluşabilecek siderit adlı bir minerale rastladı. Bu keşif, yaklaşık 3,5 milyar yıl önce Mars’ta aktif bir karbon döngüsünün işlediğini ve gezegenin yaşanabilirliğine dair öngörülerin doğru olduğunu ortaya koydu. Kanada Calgary Üniversitesi’nden jeokimyacı Prof. Dr. Benjamin Tutolo, “Bu bulgu bize Mars’ın yaşanabilir olduğunu ve bu…

    Devamını Oku »
  • DünyaBilim insanları fiziğin kurallarını alt üst eden yeni bir madde keşfetti

    Bilim insanları fiziğin kurallarını alt üst eden yeni bir madde keşfetti

    Chicago Üniversitesi Moleküler Mühendislik Fakültesi ile San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, termodinamiğin temel yasalarına ters düşen davranışlar sergileyen yeni bir madde sınıfı keşfetti. Yeni keşfedilen bu metastabil maddeler, ısıtıldığında hacimce küçülüyor, yüksek basınç altında ise genişliyor. Araştırma ekibine liderlik eden Prof. Dr. Shirley Meng, “Bu malzemelerin özelliklerini redoks kimyası yoluyla ayarlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu da oldukça heyecan…

    Devamını Oku »
  • ManşetEvrenin kayıp maddesi bulundu: Astronomlar hidrojenin izini sürdü

    Evrenin kayıp maddesi bulundu: Astronomlar hidrojenin izini sürdü

    Uzay araştırmalarında çığır açan bir analiz, evrendeki görünür maddenin uzun süredir kayıp olan yarısının izini sürdü. Bilim insanları, bu maddenin galaksilerin çevresinde yer alan, gözle görülmeyen iyonize hidrojen bulutları halinde bulunduğunu tespit etti. Bu bulutlar normal koşullarda görünmezken, uluslararası araştırma ekibi, onları görünür kılacak yeni bir teknik geliştirdi. Çalışma, galaksi dışı alanda bulunan ve yıldızlardan yayılan…

    Devamını Oku »
Başa dön tuşu