DünyaGündem

Güvenli bölge olmazsa risk artar

ABD’nin önemli gazetelerinden Washington Post, başmakalesinde müttefiklerinin baskısı altında Obama’nın Suriye politikasında değişiklik sinyalleri vermeye başladığını yazdı. Güvenli bölge seçeneğinin daha büyük tehlikeleri önleyebileceğini öne sürdü.

AMERİKAN Washington Post (WP) gazetesi, Suriye’de tampon bölge tartışmalarını başyazısına taşıdı. Gazete, Obama yönetiminin müttefiklerinin baskısı altında Suriye politikasında yavaş yavaş bir düzeltmeye yönelebileceğini yazdı. WP’ye göre ABD Başkanı Barack Obama şu ana dek Suriye’de IŞİD’e karşı savaşta ılımlı muhalefete güveniyordu. Şam rejiminden gelen tehditlere ise cevap vermeyi reddediyordu. Bu da, Türkiye’nin kritik işbirliğini askıya almasına daha da tehlikeli olarak ABD’nin Esad rejimi ile radikal güçlere toprak kaybeden Suriye’deki müttefiklerinin yok olma riskini beraberinde getirdi.

MASADAKİ PLAN

Masadaki plana göre ABD’li yetkililer Türkiye sınırı boyunca 40 kilometre derinliğinde 160 kilometre uzunluğunda ılımlı muhaliflerin tutunabileceği bir güvenli bölge formülünü tartışıyor. Sınır şeridi IŞİD’in kuşattığı Kobani kentine kadar uzanacak. Fakat strateji Şam rejiminin silahlı güçlerinin bu bölgeye girmesini de engelleyecek. Böyle bir güvenli bölge Esad rejimine alternatif arayan siyasi sürgünlerin Suriye’ye girişine izin verecek. Aynı zamanda ılımlı Özgür Suriye Ordusu’na da nefes aldıracak. WP’ya göre planı ABD’li üst düzey yetkililerle görüşen Türkiye de savaşa katkısını önemli ölçüde artırabilir. ABD savaş uçakları İncirlik Hava Üssü’nü kullanabilir. Türk özel kuvvetleri, bombardıman uçakları için hedefleme yapabilir. Gazeteye göre tehlikeler söz konusu olsa da Obama mevcut zayıf politikaya çare bulamazsa durum muhtemelen daha kötüleşecek. Yazı, “IŞİD’i tasfiye etmek için Suriye’nin istikrarlı yeni bir rejime ihtiyacı var. ABD bu gerçeği ne kadar çabuk kabul ederse, risk ve masraf da o kadar düşür olur” sözleriyle bitiyor.

IŞİD, Suriye’de ilerledi Irak’ta ise darbe aldı

Terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye’nin doğusunda yer alan Deyru’z Zor’da Şam rejimini elindeki askeri havaalanına saldırarak çevresindeki Huveyce ile Cafer köylerini ele geçirdi. Irak’ta ise batıdaki Enbar vilayetinin başkenti Ramadi’de IŞİD saldırıları püskürtüldü. Irak ordusu kente yönelik IŞİD tehdinin tamamen ortadan kalktığını ileri sürdü. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’ın Musul kentine düzenlediği iki hava saldırısında ise 27 IŞİD militanı öldü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu