Hayat pahalılığı ve Toplu İş Sözleşmesi’nde yapılmak istenen değişiklik protesto edildi – BRTK
Başbakanlık önünde eylem yapan sendikalar, hayat pahalılığı hesaplama yöntemi ve Toplu İş Sözleşmesi’nde yapılmak istenen değişikliği protesto etti.
Eylemde konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş, “Geçim derdimiz var” diyerek, böyle devam etmesi durumunda hükümetin, yeni grev ve eylemlerle karşı karşıya kalacağını söyledi.
Kasım ayı hayat pahalılığı oranının yüzde 0.78 olduğuna inanmadıklarını belirten Maviş, Toplu İş Sözleşmesinin de eş zamanlı ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti.
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası Başkanı Başkanı Metin Atan da, Hayat pahalılığı ve Toplu İş Sözleşmesiyle ilgili yapılmak istenenin bu ülkeye ihanet olduğunu savundu.
Hayat pahalılığının tırmandığını, her şeyin pahalı olduğunu dile getiren Atan, “Biz artık sokaklara indik, geri dönüşü de yoktur” dedi.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan da, Anayasa’nın 54’üncü maddesine göre, Toplu İş Sözleşmesinin işverenle, çalışanları temsilen sendika arasında olduğunu ifade ederek, herhangi bir makamın onayına yönelik bir düzenleme olmadığını söyledi.
Çalışma hayatıyla ilgili söz hakkının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nda olduğunu belirten Bengihan, Toplu İş Sözleşmelerinin, Maliye Bakanı’nın onayına gitmesi için değişiklik yapılmak istendiğini ifade etti. Bengihan, toplu İş Sözleşmesinde yapılmak istenen değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu kaydetti.
Dünyada sepetin yani Tüketici Fiyatları Endeksi’nin her yıl değiştiğini belirten Bengihan, tüketim alışkanlıklarının dinamik olduğunu ve her yıl güncellenmesi gerektiğini kaydetti.
Bengihan, Pazartesi günü de Maliye Bakanlığı’na gideceklerini belirtti.