Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Cypfruvex’in 29 milyon TL borcu bulunduğunu; üreticilerden aldığı narenciye bedellerini ödeyebilmesi için önce ürünü ihraç edebilmesi gerektiğini söyledi.
Sennaroğlu, elde kalan konsantre ürünün gerekirse daha düşük fiyata satılması için bir takım girişimler yaptıklarını; çabalarının kısa sürede sonuçlanacağını umduğunu kaydetti.
Bakan Sennaroğlu, ürün bedellerinin ödenebilmesi için devlet bütçesinde herhangi bir kalem olmadığını ve önce ürünün ihraç edilmesi gerektiğini de yineledi.
DÜRÜST NARENCİYECİLERİN SORUNLARINI ANLATTI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, “narenciye” konulu güncel konuşmasında, üreticilerin 10 ay önce Cypfruvex’e teslim edilen ürünlerine karşılık 11 milyon TL alacaklarının halen durduğunu söyledi.
Dürüst’ün konuşması sırasında narenciye üreticilerinin Meclis önündeki eylemi de başladı.
Narenciyecilerin alacaklarının ne zaman ödeneceğini soran Dürüst, narenciyecilerin eylemine işaret ederek ülkede sürekli bir öteleme, sorun çözememe noktasında bulunulduğunu; narenciyecilerin sorunlarının bu noktaya gelinmeden çözümlenmesi gerektiğini belirtti.
“Narenciye üreticilerinin sesini lütfen hükümet edenler duysunlar” diyen Dürüst, üreticilerin alın terlerinin karşılığını istediğini vurguladı.
Kemal Dürüst, hükümeti ve özellikle Tarım Bakanı’nı göreve çağırdı; narenciye üreticilerinin ürün bedellerinin ödenmesini; narenciyecinin sesinin duyulmasını istedi.
SENNAROĞLU: “ÜRETİCİ HAKLI”
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, “Üretici haklıdır, ürününü vermiştir, bedelini almak ister” dedi.
Eylemin en demokratik hak olduğunu ve saygı duyduklarını belirten Sennaroğlu, talep ederlerse üreticilerle görüşeceklerini söyledi.
Sennaroğlu, narenciye sektöründeki sıkıntıların uzun zamandır konuşulduğuna işaret ederek, geçen yıl da üreticilerin 8 milyon TL’lik konsantre bedelini alamadığını; yaptıkları girişimle Ziraat Bankası’ndan kredi alınarak üreticilerin ödendiğini anlattı.
“DÜNYA PİYASALARINDA PORTAKAL KONSANTRESİNE TALEP GİDEREK AZALIYOR”
Gelinen noktada sorunun sebebinin bulunması ve çözülmesi gerektiğini kaydeden Bakan Sennaroğlu, portakal konsantresine dünya piyasalarındaki talebin giderek azaldığını bildirdi.
Bütçede ürün ödemesi için kaynak bulunmadığını söyleyen Sennaroğlu, hükümetin narenciye sektörüne mükellefiyetinin “ihraç edilen ürüne teşvik primi” olduğunu; bunu da yaptıklarını; doğrudan gelir desteğinin birinci taksidinin ödendiğini, ikinci taksidin de önümüzdeki günlerde ödeneceğini anlattı.
“Konsantre ürün satılmadan ödenebilme imkan ve ihtimal yoktur, bütçede ürün ödeme için ödenek yoktur, Cypfruvex’in borçlanabilme imkanı yoktur. Bu sıkıntının aşılması için önerisi olan varsa, gelsin yapsın” diyen Sennaroğlu, konsantrenin ihracı için bazı olanakların araştırıldığını ve yakında sorunun çözülebileceğini umduğunu söyledi.
“CYPFRUVEX’İN 29 MİLYON TL BORCU VAR”
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Cypfruvex’in toplamda 29 milyon TL’lik borcu bulunduğunu da açıkladı.
“3 BİN 500 TON KONSANTRE ELDE KALDI”
Dalında kalıp yere düşen meyve de bulunduğunu ve Cypfruvex’in elinde halen 3 bin 500 ton konsantre kaldığını söyleyen Sennaroğlu, ürünün satılamadığını, sektörde sıkıntı bulunduğunu anlattı.
Kısa sürede çözüm yolu bulunması, gerekirse daha düşük fiyata satılması ve aradaki farkı hükümetin karşılaması için de çabalarının sürdüğünü vurguladı.