İİT-Arap Birliği Gazze Temas Grubu Toplantısından Ortak Bildiri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Bakanlar Komitesi (Gazze Temas Grubu) Toplantısı sonucunda Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Nijerya, Bahreyn, Ürdün, Mısır, İrlanda, Norveç, Slovenya, İspanya, Çin ve Rusya tarafından kabul edilen ortak bildiri yayımlandı.
Anadolu Ajansı’nın “Global İletişim Ortağı” olarak yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu kapsamında, İki Devletli Çözüm ve Orta Doğu’da Kalıcı Barış temasıyla gerçekleştirilen İİT-Arap Birliği Gazze Temas Grubu Toplantısı, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Toplantı neticesinde Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Nijerya, Bahreyn, Ürdün, Mısır, İrlanda, Norveç, Slovenya, İspanya, Çin ve Rusya tarafından kabul edilen ortak bildiri paylaşıldı. Toplantıda Gazze’deki savaşı sona erdirmeye odaklanılarak işgal altındaki Filistin topraklarında gelişen durum ele alındı. Kalıcı barışın sağlanması için iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin arzulandığı belirtilen bildiride, uluslararası hukukun ve BM Sözleşmesi ilkelerinin uygulanması çağrısı yapıldı.
İsrail-Filistin çatışması için “on yıllardır en kötü aşamasında” ifadesinin kullanıldığı bildiride, uluslararası toplumun çatışmanın adil ve kalıcı şekilde çözülmesi için gösterdiği çaba ve çağrıların sonuç vermediği vurgulandı. İki devletli çözümün uygulanmasında yaşanan ilerleme eksikliğinin her türlü aşırılığı ve şiddeti körüklediği ifade edilen bildiride, çatışan taraflar arasındaki görüşmelere rağmen çözümün göz ardı edildiği belirtildi.
Ateşkes çağrısının yapıldığı bildiride, Gazze’nin yaşanmaz hale getirilerek insanların zorla çıkarılmasının reddedildiği vurgulandı. Filistin halkının temel insani yardımlardan mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğu belirtilen bildiride, UNRWA’ya destek verilmesi ve Gazze’ye insani yardımların girişine izin verilmesi gerektiği vurgulandı.
Toplantıda yapılan çağrıların önemine değinilen bildiride, Uluslararası Adalet Divanı tavsiye kararı doğrultusunda işgalin sona erdirilmesi için siyasi sürecin yeniden başlatılmasının gerektiği belirtildi. Çatışmanın çözümü için uluslararası çabaların desteklenmesi gerektiği vurgulanan bildiride, bölgedeki tüm halkların güven içinde yaşayabilmesi için adımların atılması çağrısı yapıldı.