Şam yakınlarında iki noktaya saldırı konusunda İsrail sessizliğini korurken, Arap basınında hedefin Rus yapımı gelişmiş hava savunma sistemi S-300 füzeleri olabileceği iddiası ortaya atıldı.
İSRAİL’in önceki gün Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında iki noktaya düzenlediği iddia edilen bombardımanın yankıları sürüyor. Suriye’nin SANA ajansı önceki gün yaptığı açıklamada İsrail’in Şam Uluslararası Havaalanı yakını ve kırsalındaki Dimas bölgesinde bir noktayı vurduğunu, olayda can kaybının olmadığını duyurmuştu. Londra’da yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesi ise Suriyeli yetkililerin İsrail’in Hizbullah’a gönderilecek S-300 tipi gelişmiş Rus füzelerinin bulunduğu bir depoyu hedef almayı amaçlamış olabileceklerine dair sözlerine yer verdi. Aynı kaynaklar Suriye-Lübnan sınırına yakın Dimas’taki hava üssünün görünüşe göre Rusya’dan kısa süre önce teslim alınan gelişmiş uçaksavar füzelerinin depolanması için kullanıldığını belirtti. Lübnan’da yayımlanan Al Akhbar gazetesi saldırıya 8 İsrail savaş uçağının katıldığını yazdı. Dimas’taki hedefin askeri hangar olduğunu kabul eden gazete, ikinci hedef olan Şam Havalimanı yakınındaki bölgenin sivil kargo için yükleme boşaltma alanı olduğunu bildirdi. Hizbullah’a yakın As Safir gazetesi ise Suriyeli yetkililerin S-300 füzelerinin hedef alınan depoda olduğuna dair söylentileri yalanladığına yer verdi. Yetkililere göre bu füzeler henüz teslim edilmedi.
Şam ve Tahran’dan İsrail’e ortak tepki
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İsrail’in hava saldırıları hakkında, “Bu girişimler direnişçi Suriye ve Irak halkından ciddi darbeler alan IŞİD gibi terörist grupların moralini yükseltmeyi hedefliyor” dedi. Zarif, bir konferans için Tahran’da bulunan Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile basın toplantısı düzenledi. Zarif, “Bu saldırılar Siyonist rejimin (İsrail) teröristlerle işbirliği içerisinde olduğunun göstergesidir” dedi. Rus Dışişleri Bakanlığı ise İsrail’den açıklama istedi, İsrail’i ‘saldırgan eyleminden’ ötürü protesto eden bir mektubu da BM’ye yolladı.
BİLGİ NOTU
Rus yapımı S-300 füzeleri dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında yer alıyor. 1979’da SSCB tarafından geliştirilen bu füzelerin etkili menzili 200 kilometre. Sistem, balistik füzelerle yüksek irtifada uçan uçaklara karşı etkili.