Kadın Sığınma Evleri İçin Adım Atıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Riskleri Önleme Vakfı arasında, “Kadın Sığınma Evi Hizmetlerinin Yürütülmesi”ne yönelik işbirliği protokolü bugün imzalandı.
Protokole, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Hizmet Dairesi Müdürü Umure Örs, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Başkanı Hatice Düzgün imza koydu.
“Kadın Sığınma Evi Hizmetlerinin Yürütülmesi”ne yönelik işbirliği protokolü uyarınca, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Kadın Sığınma Evi’ne sevk edeceği kadınların ihtiyaç duyduğu hizmetler, vakıf tarafından sağlanacak. Bunun karşılığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da vakfa düzenli katkıda bulunacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bakanlık olarak kadınların karşılaştığı sorunlara geniş bir perspektiften baktıklarını, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadının toplumdaki statüsünü yükseltecek projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Gürpınar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin kurulmasını sağlayacak yasanın Kasım ayı içinde Cumhuriyet Meclisi’nden geçerek, yürürlüğe girmesini planladıklarını belirtti.
GÜRPINAR: “VAKFA KATKIDA BULUNACAĞIZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı ile imzalanan protokolün kadın sığınma evinin çalıştırılmasına yönelik bir işbirliği protokolü olduğunu belirtti.
Ülkede kadın sorunları ve kadına yönelik şiddetin, önemli sorunlar olarak hayatta yer aldığını söyleyen Gürpınar, şiddete uğrayan kadınlara yönelik devletin vermesi gereken hizmetler bulunduğunu ifade etti.
“Bu hizmetler arasında şiddete maruz kalan kadının koruma altına alınması, güvenli bir şekilde hayatını idame ettirebileceği bir sığınma evinde uygun koşulların yaratılmasıdır” diyen Gürpınar, bunun yanı sıra şiddete uğrayan kadınların hayatını kazanabilmesi için iş ortamına kavuşturulması, psikolojik ve hukuksal destek sağlanması gibi hizmetlerin de verilmesi gerektiğini vurguladı.
Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’nın kendi imkanları ile özveriyle, sığınma ve korunma hizmetlerini yerine getirmeye çalıştığını söyleyen Gürpınar, bir süre önce sıkıntılardan dolayı hizmetlerini yerine getiremez noktaya geldiğini belirtti.
Gürpınar, bakanlığa bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin de bu tür hizmetleri vermekle yükümlü olduğunu söyleyerek, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’na bu hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için katkılar yapacaklarını kaydetti.
Bu çerçevede, protokol uyarınca Sosyal Riskleri Önleme Vakfı ile Sosyal Hizmetler Dairesi’nin yerine getireceği bir takım sorumluluklar olacağını belirten Gürpınar, bu işbirliğinin ihtiyaç duyanlara çok daha iyi ve kaliteli hizmet verilebilmesine olanak sağlayacağının altını çizdi.
Gürpınar, bu tür işbirliklerini, sosyal hizmetler alanında faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütleri ile geliştirerek, devam ettireceklerini ifade etti.
“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DAİRESİ KURULACAK”
Bakanlık olarak kadınlarla ilgili sorunlara geniş bir perspektiften baktıklarını söyleyen Gürpınar, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadının toplumdaki statüsünü yükseltecek projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Gürpınar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin kurulmasını sağlayacak yasanın Meclis Alt Komitesi’nde bulunduğunu, süratle Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu gündemine geleceğini ve Kasım ayı içerisinde onaylanarak yürürlüğe girmesini planladıklarını kaydetti.
Yasanın geçmesiyle, sorunları bütünsellik içinde ele alacak olan bir kurumsal yapıya kavuşulacağını söyleyen Gürpınar, bu yapının görev ve sorumlulukları arasında sığınma evini ve şiddete uğrayan kadınların sorunları ele almak bulunduğunu ifade etti.
“HİZMETİ VAKIF SAĞLAYACAK BİZ KATKI YAPACAĞIZ”
Gürpınar, işbirliği protokolünün içeriğiyle ilgili de bilgi vererek, bir yıllık olan protokolle, Sosyal Hizmetler Dairesi aracılığıyla Sığınma Evi’ne sevk edilecek kadınların, hizmetleri Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’ndan alacağını, karşılığında bakanlığın da vakfa katkıda bulunacağını ifade etti.
Gürpınar, bunun yanı sıra sığınma evinde barınan kadınların, dairenin sosyal hizmetler uzmanları tarafından ziyaret edileceğini, psikolojik ve hukuksal destek sağlanacağını ve istihdam edilmelerine yönelik çalışma yapılacağını kaydetti.
DÜZGÜN: “ONUR DUYUYORUZ”
Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Başkanı Hatice Düzgün, gelinen noktadan memnun olduklarını, dört yıldan beri Kadın Sığınma Evi’nde çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.
“Geçtiğimi yaz bazı zorlukları aşamadığımızdan dolayı ara vermek zorunda kaldık” diyen Düzgün, yer sorunu da yaşadıklarını ancak şu anda yer sorununun aşıldığını ifade etti.
Düzgün, Kadın Sığınma Evi’nin dört yılda 67 kadın, 30’a yakın da çocuk barındırdığını belirtti.
Sosyal Hizmetler Dairesi’nin yardım ve desteklerini her zaman gördüklerini ancak bu konuda ciddi bir protokole ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Düzgün, bazı yasalar geçene, bütçeler ayrılana kadar Kadın Sığınma Evi’yle ilgili çalışmaları vakfın yürüteceğini kaydetti. Düzgün, bundan onur duyduklarını belirtti.