Ekonomi

Karadeniz’de fındık hasadı öncesi son hazırlıklar tamamlanıyor

 

Hostinger

Fındık üreticileri, meyvenin olgunlaşmasına günler kala ot temizliği, dip sürgün alma ve zararlı böceklerle mücadele gibi hazırlıklarını hızlandırdı. Uzmanlar, fındığın tam olgunlaşmadan toplanmasının kalite ve randıman kaybına yol açacağı konusunda uyarıyor.

“FINDIK OLMADAN TOPLAMASINLAR” UYARISI

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, üreticilerin fındık tam olgunlaşmadan erken hasat yapmamaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Fındık erken toplandığında yüzde 1 ila 2 arasında randıman kaybı yaşanabiliyor. Bu da üreticinin doğrudan zarar etmesi anlamına gelir. Hasat zamanı geldiğinde ürün hem kalite hem de verim açısından daha yüksek getiri sağlar.”
Ergan, ayrıca bu yıl verimin yüksek olmasını beklediklerini belirterek, kahverengi kokarca gibi zararlılarla etkin bir mücadele yürütüldüğünü dile getirdi.

ÖRNEK ÜRETİCİDEN BİLİNÇLİ HASAT MODELİ

Trabzon’un İkisu Mahallesi’nde bulunan örnek bahçesiyle dikkat çeken Ömer Ustaömeroğlu ise, ürünün tam olgunlaşmadan toplanmadığını belirtti. Zararlılarla mücadeleyi tamamladığını ifade eden Ustaömeroğlu, bu yıl 3 dönüm bahçesinden yaklaşık 1 ton ürün beklediğini söyledi.

ORDU’DA HASAT ÖNCESİ SON HAZIRLIKLAR

Ordu’da da fındık üreticileri bahçelerinde temizlik ve bakım işlemlerini sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, hasada yaklaşık 20 gün kaldığını belirtti.

Akça, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelede kimyasal müdahalenin tekrar gündeme geldiğine dikkat çekerek, üreticilerin bu dönemde hasat tarihine uymalarının büyük önem taşıdığını belirtti:

“Erken toplama ürünün kalitesini ve verimini düşürüyor. Hasat takvimine uyulmadığında bölgedeki diğer üreticiler de mecburen erken toplamak zorunda kalıyor. Bu da piyasada fiyatların düşmesine neden oluyor.”

GİRESUN’DA HASAT BİLİNCİ ARTIYOR

Giresun’da ise fındık üreticileri ot temizliği yaparak bahçelerini hasada hazırlıyor. Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yusuf Bilgen, fındıkta hasat olgunluğunun önemine değindi:

“Fındık, içindeki nem oranı yüzde 30’un altına düştüğünde hasat edilebilir. Eğer nem ölçer yoksa zurufların siyahlaştığı ve fındığın kolayca ayrıldığı dönem, hasat için doğru zamandır.”

Bilgen ayrıca, yerden hasatta çotanakların kolay toplanabilmesi ve nemden etkilenmemesi için otların mutlaka temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Hasat sonrası süreç hakkında da bilgi veren Bilgen, fındıkların aynı gün harmana taşınması ve beton/branda üzerinde kurutulması gerektiğini belirtti. Kuruyan fındıkların nem oranı yüzde 6’nın altına indiğinde file ya da jüt çuvallarda saklanması gerektiğini söyledi.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu