Kıbrıs

KTAMS Grevde Kararlı

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Gazimağusa Kaymakamlığı bucak sorumlusu görevine üçlü kararnameyle yapılan atamayı bugün de Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) önünde protesto etti.

Sendika bu türden atamaya olanak sağlayan Kamu Görevlileri Yasası 76. maddesinin 1. fıkrasının C ve D bentlerinin tadil edilmesini isterken, KHK Başkanı Kamil Kayral’la da görüşme talebinde bulundu.

Sendika yetkilileri daha sonra Kayral’la görüştü.

KAPTAN: “8 GÜNDÜR GREVDEYİZ”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan eylemde yaptığı konuşmada, kaymakamlıklarda 8 günden beri süresiz grevde olduklarını kaydederek, atamanın üçüncü bacağı olan KHK’nın söz konusu atamaya onay vererek, halkın alacağı hizmetin kalitesini düşüren bir adım attığını savundu.

Kaptan, yapılan atamanın ilçe müfettişlerinim moral ve motivasyonu üzerinde olumsuz etki yarattığını, işlerinin önemsizleştirilmeye çalışıldığını kaydederek, atamaya olanak sağlayan ilgili yasanın 76. maddesindeki 1. fıkranın tadilata ihtiyaç duyduğunu belirtti.

BENGİHAN: “NAKİL İPTAL EDİLENE KADAR GREV SÜRECEK”

Sendikanın hazırladığı yazılı metni okuyan KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan da “Meclis Tutanaklar Amiri’nin etik dışı şekilde Gazimağusa Kaymakamlığı bucak sorumluluğuna nakil edilmesinde sorumluluğu bulunan makamların sessizliklerini korumaya devam ettiğini” bildirdi.

Bengihan, atamanın iptal edilmediği her geçen gün, halkın alması gerekli hizmetlerden alıkonulduğuna işaret ederek, KHK’nın etik dışı nakle ortak olduğunu, buna benzer olayların yaşanmasını önlemek istediklerini kaydetti.

Bengihan nakil işlemi iptal edilinceye kadar grevin devam edeceğini de belirtti.

KTAMS daha sonra KHK Başkanı Kamil Kayral’la görüşme talebinde bulundu.

KAYRAL: “ATAMA YASALAR ÇERÇEVESİNDE YAPILDI”

Toplantıda sendikanın yayınladığı açıklamayı okuyup ardından basına konuşan KHK Başkanı Kamil Kayral, atamanın yasalar çerçevesinde yapıldığını sendikanın da kabul ettiğini ve burada bütün sorumluluğun görüşleri alan ve yasa uyarınca inceleyip karar veren KHK’da olduğunu anlattı.

Kayral, kamuoyuna “Kamu Reformu” şeklinde yansıtılanın aslında yasa tadilatı olduğunu kaydederek, “Kamu Reformu” için yapılacak yenileştirmelerin birçok maddesininse Anayasa’ya aykırılığı bulunduğunu hatırlattı.

“REFORM GEREKLİ AMA SAPTANAN AKSAKLIKLAR BİR AN ÖNCE MASAYA GETİRİLMELİ”

KHK’nın da belli önerileri olduğunu fakat bunların da “Kamu Reformu” olmadığını belirten Kayral, reformun gerekli olmakla beraber, ilgili tüm tarafların saptanan aksaklıkları bir an önce masaya getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kayral, kamu, öğretmenler ve sağlık çalışanları yasalarının en öncelikli konular olduğunu belirttiği konuşmasında, KHK’nın atamalardaki tavrının kişinin durumu yanında gideceği mevkiinin durumuna da bakılarak belirlendiğini söyledi.

“KHK’NIN YAPACAK FAZLA BİRŞEYİ KALMAMIŞTI”

Gazimağusa Kaymakamlığı’ndaki atama konusunda İçişleri Bakanlığı ve Cumhuriyet Meclisi’nin “Hizmetlerin daha iyi yürütüleceğini” belirttiğini, Personel Dairesi’nin de onayladığını, bu durumda KHK’nın yapacak fazla bir şeyi kalmadığını ifade eden Kayral, KTAMS’ın “bilgisi yok” savunmasını yaparken, Kaymakam atamalarına da bakması gerektiğini söyledi.

Sendikanın savunduğu bilgileri dikkate alarak değerlendireceklerini vurgulayan Kayral, atamanın yasalara uygun olduğunu, geri çevrilemez gibi bir kural olmamasına rağmen, çevrilmesinin zaman alabileceğini ifade etti.

KAPTAN: “KTAMS ÜÇLÜ KARARNAMEYLE ATAMALARA KARŞI”

Toplantıda Kayral’ın ardından konuşan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise Başkan Kayral’ın KTAMS’ın verdiği tüm beyanatları gözden kaçırdığını, KTAMS’ın tüm üçlü kararname ile atamalara karşı olduğunu ve bu tepkisini Kaymakam atamalarında da belli ettiğini dile getirdi.

Üçlü kararname sistemini değiştirmeye çalışırken, en azından Kaymakam altındaki kademelerde görev yapanların görevinin gerektirdiği bilgi ve tecrübe birikimine sahip olması gerektiğini kaydeden Kaptan, Kaymakam ve bucak sorumlularının bir felaket durumunda olaya el koyacak karar mekanizması olduğundan büyük önem taşıdığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı, Meclis ve Personel Dairesi’nin yapılan yanlışı kabul ettiklerini ve KHK ile temasa geçeceklerini söylediklerini savunan Kaptan, masada Kayral’ın yılların verdiği tecrübesini göstereceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Bu arada Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (Vergi-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Memur Sendikaları Konfederasyonu  (Memur-Sen) ve Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) bugün Girne Vergi Dairesi’nde grev gerçekleştirdi.

ktams-grev-girne (Small)08:30 ile 15:30 saatleri arasında tam gün olarak gerçekleşen greve, personel eksikliği ve çalışma ortamının yetersizliği gerekçesiyle gidildi.

Sendikacılar grev yerine gidip açıklamalarda bulundular. KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, Memur-Sen Genel Sekreteri Kaan Mındıkoğlu’nun birer konuşma yaparken; ortak basın açıklamasını Vergi-Sen Genel Sekreter Yardımcısı Şebnem Kuyucuoğulları gerçekleştirdi.

KUYUCUOĞLULLARI

Vergi-Sen Genel Sekreter Yardımcısı Şebnem Kuyucuoğulları yaptığı açıklamada, Girne Vergi Dairesi’nde görevli personelin özveri ve sorumlulukla çalışmakta olduğunu belirterek, gelinen aşamada çalışma ortamındaki yetersizlik ile personel eksikliğiyle görev yapmanın  mümkün olmadığını söyledi.

Kuyucuoğulları, sorunlarını başta Maliye Bakanlığı olmak üzere birçok yetkiliye aktarmalarına rağmen bugüne kadar sorunlarının çözümü yönünde adım atılmadığı gibi kayıtsız kalındığını savundu.

Girne bölgesinin kentleşme ile nüfus oranında kaydettiği gelişmenin herkes tarafından iyi bildiğini belirten Kuyucuoğulları, gelişmenin Girne Vergi Dairesi’ne vatandaş, işyeri ve araç sayısı işlemleri olarak yansımakta olduğunu kaydetti.

Kuyucuoğulları, bu durumun Girne Vergi Dairesi çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkilediği gibi halka verilen hizmetlerin de aksaması ve şikayetlere konu olduğuna dikkat çekti.

Greve katılan personelin siyah giyinmelerini çalışanların durumunu en iyi yansıtan renk olması nedeniyle seçtiklerini de ifade eden Şebnem Kuyucuoğulları grev gerekçesini; “personel eksikliği, çalışma ortamı, şubeler arasında ayrımcılık yapılması ve  güvenlik açığı” olarak sıraladı.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, ülkede çalışma yaşamıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu belirterek, hükümetin bu sorunlara kayıtsız kaldığını söyledi.

Girne Gelir ve Vergi Dairesi’nde personel,  bina yetersizliği, hijyen koşullarının bulunmaması ve güvenlik zaafiyetleri nedeniyle yaşanan sorunların hizmetlere de yansıdığını belirten  Kaptan, hükümetin  sendika ve çalışanların  uyarılarını dikkate almadığını ileri sürdü.

Hükümetin, bakanlık, daire ve kurumlarındaki  iş yoğunluğu ve eksikliklerle ilgili iş analizleri yapmadan, “360”  istihdam yapacağını açıkladığını söyleyen Kaptan, bunun gerçekçi olmadığını ve hükümetin sorunlara duyarsızlığı devam ettirmesi halinde grev ve eylemlerin süreceğini  vurguladı.

DİLEK

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek ise, hükümetin Girne Gelir ve Vergi Dairesi’ndeki sorunlara duyarsızlığı gerekçesiyle bugün 4 sendikanın birlikte uyarı grevi gerçekleştirdiğini  kaydetti.

Dilek, Hükümetin KKTC Devleti işyerlerine sahip çıkması; göç, işsizlik ve verimsizliğe bir çizgi çekmesi ve daha iyi yaşam ve hizmet koşulları  oluşturmasını beklediklerini söyledi.

Gelir ve Vergi Dairesi’nin ülkenin kasası ve bütçenin  en büyük gelirini sağlayan  kurum olduğunu ifade eden Dilek, Girne’de  hijyen, bina  ve personel yetersizliği, güvenlik zaafiyetlerine rağmen, personelin özveriyle çalıştığını kaydetti.

Sendikaların amacının grev yapma değil, vatandaşın daha kaliteli ve hızlı bir şekilde hizmet almasını sağlamak olduğunu ifade eden Dilek, sorunları çözmeye yönelik adımların atılmaması halinde, sendikalar olarak gerekli adımları atacaklarını söyledi.

MINDIKOĞLU

Memur –Sen Genel Sekreteri Kaan Mındıkoğlu ise, personel, bina yetersizliği ve güvenlik zaafiyetinin giderileceği yönünde Girne Gelir ve Vergi Dairesi personeline aylarca önce verilen sözlerin yerine getirilmediğini savunarak, grevi personel ve vatandaşın mağduriyetine dikkat çekme amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sorunlarının yetkili mercilere aktarıldığı ve 7 ay önce bir de uyarı grevi yapıldığını anımsatan Mındıkoğlu, grevin; hükümetin soruna duyarsızlığı nedeniyle bugün bir kez daha yapıldığını kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu