Kıbrıs

Özyiğit: “Fakirleşme 2015’te de devam edecek”

2015 bütçesinin, 2014 bütçesinin Meclis’ten geçen ilk haline göre sadece %8.5 oranında artırıldığını belirten Özyiğit, “Ülkedeki enflâsyonun %10’nun üzerinde olduğunu göz önüne aldığımız zaman, 2015 yılında da fakirleşmeye devam edeceğiz demektir. Zaten Başbakan Yardımcısı Sn. Serdar Denktaş da ‘bu bütçe ile 2015 zor geçer’ diyerek, bunu bir alamda itiraf etmiştir” dedi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın Kıbrıs Türk halkının sağduyusuna güvendiğini söyleyerek halkı tasarruf yapmaya çağırdığını belirten Özyiğit, “Sn. Mungan, halkın kemerinde sıkacak delik kalmadığını görmüyor” dedi.

Halk harcamaz ve tüketmezse ekonominin nasıl büyüyeceğini soran Özyiğit, CTP-DP Koalisyon Hükümeti’nden halktan tasarruf etmesini isteyeceğine, fazla mesailere, görev zararlarına ve israfa neşter vurmasını istedi.

“Daha çok el açılacak”

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın, bu bütçe ile hedeflerinin 4 yılda cari harcamaları yerel kaynaklardan karşılamak ve TC’den cari ödenekler için yardım almamak olduğunu açıkladığını anımsatan Özyiğit, ancak enflâsyonun altında artırılan bütçe ile halkın daha da fakirleşeceği için tüketim harcamalarının düşeceğini, bundan dolayı da bütçe gelirlerinin azalacağını ve öngörülen hedeflere ulaşılamayacağını kaydetti. Ayrıca, yerel gelirlerin %83.7’sinin personel giderlerine gittiğine vurgu yapan Özyiğit, Sn. Mungan bu gerçeği 4 yılda nasıl ters yüz edecektir’ diye sordu.

Ekonomi daha da daralacağından TC’ne daha çok el açar duruma gelineceğine işaret eden Cemal Özyiğit, “Zaten 2015 yılı bütçesinin de %25’inin TC tarafından karşılanması, 2015 yılı içinde de TC’ne bağımlılık sürecek demektir” ifadelerini kullandı.

2015 yılı bütçesinde, personel giderlerinin %9.29 oranında, yani enflâsyonun altında bir miktarda artırıldığını, üstelik 2015 yılında hayat pahalılığının %5.4 olarak ve hayali olarak öngörüldüğü anımsatan Özyiğit, personel giderlerinden HP endeksinin çıkmasıyla personele verilebilecek artış olarak sadece %3.89 kalacağını, bu miktarın da zaten yeni alınacak personel maaşları ile yıl içindeki personelin barem içi artışlarına ancak yeteceğine dikkat çekti.

 

“Yatırımlara kaynak yok”

2015 iç kaynaklı bütçenin %83.87’si ile genel bütçenin %75’inin personel giderleri ile cari transferlere ayrıldığını belirten Özyiğit, bu durumun yatırımlara çok az bir kaynağın ayrıldığının göstergesi olduğuna işaret etti. Özyiğit, rakamların, toplumun yaşam kalitesine artış değil, düşüş geleceğini gösterdiğini belirtti.

“Fazla mesailer için önlem yok”

2014 yılı bütçesinde olduğu gibi, 2015 bütçesinde de fazla mesailer için 50 milyon TL’lik bir kaynak ayrıldığına dikkat çeken Özyiğit, 2014 yılında 50 Milyon TL ayrılmasına rağmen bugüne kadar fazla mesailere 68 Milyon TL harcandığını, bu rakamın yıl sonunda 70 Milyon TL’nin üzerinde olacağını, önlem alınmadığı için bu durumun benzerinin 2015 yılında da yaşanacağını kaydetti.

Fazla mesailer için harcanan bütçenin neredeyse Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi kadar olduğuna dikkat çeken Özyiğit, ayrıca, görev zararları için ayrılan 161 milyon TL’lik kaynağın da bazı bakanlıkların bütçelerinden daha fazla veya bütçelerine denk bir kaynak olduğunu belirtti.

“Telekomünikasyon alt yapı yatırımları için bütçede kaynak yok”

Cemal Özyiğit, bütçe gelirleri içinde 50 milyon TL’lik bir gelirin Telekomünikasyon Dairesinden geldiğini, ancak buna karşın Telekomünikasyon alt yapı yatırımları için bütçede kaynak ayrılmadığını belirtti.

“İhaleler yine Ankara’da”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, 2015 bütçesindeki rakamlara bakıldığı zaman bütçenin günü kurtarmak ve idare etmek için hazırlanmış bir bütçe olduğunu kaydetti. Özyiğit, büyük yatırımlar TC kaynaklı olduğu için, ihalelerin yine Ankara’da açılacağını ve yerel işletmelerin maalesef yine ‘uzaktan bakacağını’ kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu