SağlıkYaşam

Sağlıklı yaşlanma uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle “sağlıklı yaşlanmaya” dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Lancet tıp dergisinin sağlıklı yaşlanma hakkında yaptığı son çalışmalar çerçevesinde değerlendirmelerde bulunan DSÖ Sağlık İstatistikleri ve Enformasyon Sistemleri Bölümü Başkanı Ties Boerma, dünyada ortalama yaşam süresinin uzadığını, diğer taraftan sağlık sorunu yaşayan birey sayısının da arttığını vurguladı.

Boerma, “Dünyada ortalama yaşam süresi uzuyor. Tarihte ilk defa 2020’de 60 yaş ve üzeri nüfus, 5 yaşının altında çocuk sayısını aşacak” dedi.

Yaşlanan nüfusun yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor olacağına işaret eden Boerma, “2050’de dünyada 60 yaş ve üzeri yaşlı nüfusu bugünkü 841 milyonla kıyasla 2 milyara ulaşacak” ifadesini kullandı.

“Yaşlanabilmek güzel ama sağlıklı olarak yaşlanabilmek önemli ve küresel öncelik olmalı” diyen Boerma, gelişmekte olan ülkelerin, yaşlanan nüfuslarını gözönünde tutarak kronik hastalıkların azaltılması için sağlık sistemlerini geliştirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Boerma, yaşlıların sırasıyla kalp hastalıkları, kalp krizi, kanser, kronik akciğer hastalıkları ve duyma ile görme bozuklukları sorunlarına çözüm bulunması gerektiği ifade etti. Boerma, insanların yaşlandıklarında daha sağlıklı bir yaşama sahip olabilmesi için gençken sigara içmemeleri, spor yapmaları, alkol kullanmamaları ve iyi beslenmeleri tavsiyesinde bulundu.

Dünyada halen her 7 kişiden birinin 60 yaş ve üzeri yaşlı nüfus kategorisinde bulunduğunu kaydeden Boerma, “2050’de her 5 kişiden biri 60 yaş ve üzeri yaşta olacak. Umarım bu insanları o zaman yaşlı olarak adlandırmayız” diye konuştu.

DSÖ istatistiklerine göre, ortalama yaşam süresi 75 yıl olan Türkiye’de kadınlar 78, erkekler ise 72 yıl yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu