AVRUPA Birliği Konseyi Başkanı atanmadan önce olduğu gibi atandıktan sonra da Türkiye’nin üyelik perspektifine son derece soğuk bakan yaklaşımını değiştirmeyen Herman Van Rompuy koltuğunu dün eski Polonya Başbakanı Donald Tusk’a devretti.
Tusk, AB içinde “Türk dostu” olarak adlandırılan nadir isimler arasında yer alıyor. Görevde kaldığı 5 yıl boyunca Türkiye’ye sadece bir resmi ziyaret gerçekleştiren, Brüksel’de Türk yetkililerle bir araya gelmemek için özel çaba harcayan, genişleme bağlantılı açıklamalarının çoğunda Türkiye’yi “unutan” Van Rompuy, Ankara’nın AB zirvelerine katılımını da engelleyen isimlerden biri olarak tanınıyor.
Diyaloğa açık bir isim
Tusk ise selefinin aksine Türkiye’ye son derece sıcak bakan ve üyelik sürecine destek veren bir profil çiziyor. Türkiye, görev süresi boyunca Tusk ile sıkı ve sıcak bir diyalog kurmayı hedefliyor. Türkiye’yi yakından ilgilendiren konularda AB Komisyonu Jean Claude Juncker’i ihmal etmeden Tusk ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi öne çıkaran bir yaklaşım izleme niyetinde olan Ankara, zirvelere davet konusunda da olumlu gelişmeler olabileceği görüşünde. Nicolas Sarkozy döneminde Fransa’nın istememesi Van Rompuy’un da Sarkozy sonrası dönemde konuya soğuk bakması nedeniyle yıllardır yapılmayan “zirvelere davet” Türkiye’nin AB’den en önemli beklentileri arasında yer alıyor.