2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan 10 ülkeden İngiltere’ye göç edenlerin devletten aldıkları yardımlardan daha fazlasını devlete kazandırdıkları bildirildi.
University College London (UCL) tarafından yapılan araştırmaya göre, yeni AB göçmenleri 2011 yılına kadarki dönemde yararlandıkları kamu hizmetlerine karşılık, 4,96 milyar sterlin vergi geliri sağladı.
Migration Watch adlı kampanya grubu raporda yer verilen tarihlerde seçici davranıldığını savundu.
Göçmenlikten sorumlu bakan yardımcısı James Brokenshire da, raporun fazla dar bakışlı olduğunu söyledi. Brokenshire,”Rapor kamu hizmetleri üzerinde artan yüke değinmiyor. Okullarda yer bulunması, hastane hizmetleri, yol ve konut hizmetleri gibi halkı, haklı bir şekilde kaygılandıran konular da var.
Economic Journal dergisinde yayımlanan “İngiltere’ye Göçün Mali Etkileri” adlı UCL raporunda, göçmenlerin, sağlık ve eğitim gibi nüfusun artmasıyla yükselen kamu hizmetleri üzerindeki maliyeti ile silahlı kuvvetler ve savunma gibi sabit hizmetler üzerindeki maliyeti dikkate alındı.
Sabit maliyetler dışarda tutulursa, yeni AB ülkelerinden gelen göçmenlerin getirdiği net gelir ikiye katlanıp 10,5 milyar dolara çıkıyor.
Avrupalı göçmenler daha iyi eğitimli
Araştırmada ayrıca Avrupa Birliği ve Norveç, İzlanda ve Liechtenstein’dan oluşan Avrupa Ekonomik Bölgesi’nden İngiltere’ye göç edenlerin ülkeye olumlu mali katkıda bulundukları vurgulandı.
Rapora göre, 2001-2011 yılları arasında Avrupa’dan İngiltere’ye gelenler 20 milyar sterlin, Avrupa dışından göç edenlerse 5 milyar sterlin katkı sağladı. 2000’den bu yana İngiltere’ye gelen göçmenlerin devletten yardım alma veya vergi indiriminden yararlanma oranı İngilizlerden % 43 daha az oldu.
Sosyal konutta oturmak için başvuran göçmenlerin oranı da İngilizlere kıyasla % 7 daha azdı. Ayrıca göçmenlerin daha iyi eğitimli olduğunu kaydeden rapor, ilk 15 AB ülkesinden gelenlerin % 62’sinin ve sonradan AB’ye katılan ülkelerden gelenlerin % 25’inin üniversite eğitimi görmüş olduklarına; İngiltere’deki oranın ise % 24 olduğuna işaret ediyor.
BBC’nin ekonomi editörü Robert Peston, son raporu hazırlayan Prof. Christian Dustmann ve Tommaso Frattini’nin “göçmenlerin çoğunun sosyal yardım ve kamu hizmeti turistleri olduğu” şeklindeki yaygın görüşü ortadan kaldırdığını; ancak çok uzun zaman dilimi söz konusu olduğunda, İngiltere’ye gelen göçmenlerin devlete yük oluşturduğunun görüldüğünü belirtiyor.