Yaşam

2015’in 5 moda yiyeceği

Dünya beslenme modasını belirleyen uzmanlara bakılırsa, 2015’te gastronomi podyumlarında kaniwa, karnabahar, suyosunu, turşular ve dondurmalı sandviç göreceğiz.

KANIWA
DEMİR, LİF, KALSİYUM… NE ARARSAN VAR!

Bu kızılkahve tohumun tadı kavrulmuş fındığı andırıyor. Damakta tatlımsı bir tat bırakıyor. Güney Amerika’da, And Dağları’nın yükseklerindeki köylerde yetişiyor. Bu ‘süper tohum’un, el üstünde tutulması boşuna değil. Çünkü demir, lif, kalsiyum açısından çok zengin. Gluten de içermiyor. Yiyecek dünyasına yön verenlere göre, sağlığına düşkün olanlar gelecek yıl bu tohumdan yapılan gevreklerle kahvaltı yapacak. Salatanın, pilavın, çorbanın üstüne serpilerek de tüketilecek. Kahverengi pirinçle yapılacak olan kaniwa pilavının sofraların baştacı olacağı kesin. Gelecek yıl, bu tohumlarla yapılacak yemeklerin tarifine sık sık rastlayacaksınız. Ben herkesin önüne geçip, size kaniwa ile yapılan bir salatanın tarifini vereceğim.

Yapılışı
Kaniwayı geceden suyun içinde bırakın (en az 8 saat). Ertesi gün süzün ve bir tavada, orta ateşte bir miktar kavurun. Su ve tuz ekleyerek tohumları kaynatın. Tencerenin içindeki su bitinceye ve tohumlar iyice yumuşayıncaya kadar kaynatma işine devam edin. Daha sonra tencereyi ateşten alıp, soğutmaya bırakın. Kabağı ince ince dilimleyin. Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayın. Mısırları koçandan ayıklayın. Daha sonra bunları tavada sade yağ, deniz tuzu ve karabiber ile biraz çevirin. Genişçe bir salata kâsesinin içinde sebzeleri ve soğan turşusunu sızma zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Üste soğumuş kaniwa tohumlarını, küçük parçalara ayrılmış beyaz peyniri ekleyin, biraz karabiber gezdirip servis edin.

KANIWALI SALATA
(4 kişilik)

125 gram kaniwa
1 bardak su
1/2 çay kaşığı deniz tuzu
2 koçan haşlanmış mısır
1 küçük kabak
175 gram yeşil fasulye
Soğan turşusu
Sade yağ
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Sert beyaz peynir

DONDURMALI SANDVİÇ
TIPKI BİZDEKİ KÂĞITHELVA

2015’in yükselen tatlısıysa dondurmalı sandviç. Çikolata tanecikli kurabiye ve çikolatalı kek dilimlerinin arasına konan dondurmayla yapılan sandviç, büyük/küçük herkesin sevgilisi olacak. Aslında bu moda bize yıllar önce geldi. Kâğıthelvalı dondurma, yıllar boyu damaklarımızı şenlendirdi. Demek ki tatlı konusunda da halkımız 2015 modasını yakından izleme olanağını bulacak.

 

TURŞULAR
GEDELEK’E GÜN DOĞDU

Başta turşu olmak üzere, neredeyse bütün çiğ yiyecekler 2015’in gözdeleri. Ama yemek konusunda söz sahibi olanlar, hazır turşulara karşı çıkıyor, herkesin evde kendi turşusunu yapmasını öneriyorlar. Demek ki 2015’te gözler Türkiye’ye çevrilecek. Çünkü biz Türkler turşu yemeden duramayız ve otoritelerin dediği gibi kendi turşumuzu kendimiz yaparız. Hem de bulduğumuz her sebze ve meyveyi kullanırız. Eğer bu moda rağbet görürse, Bursa’nın Gedelek Köyü ile Ankara’nın Çubuk ilçesine gün doğacak demektir. Çünkü bu iki yerde, dünyanın en lezzetli turşuları üretiliyor.

 

SUYOSUNU
BİZE GELMEZ AMA…

2015’in gözde sebzelerinden biri de suyosunu olacak. Uzakdoğu’da asırlardan beri tüketilen bir gıda maddesi. Ama yosunlu denizde yürümekten bile korktuğumuz için, sanırım bu sebze bizim mutfaklarımıza pek uğramayacak. Aslında kullanım alanı oldukça geniş: Balık, et yemekleri, çorbalar, pilavlar… Sos haline getirilip yemek yanlarında sofraya konuyor. Faydaları say say bitmiyor: Kanı temizliyor, kuvvetli bir anti-oksidan, zayıflamaya yardımcı oluyor ve selüliti önlüyor.

KARNABAHAR
ANAVATANI TÜRKİYE

İşte moda olacak bir başka yiyecek. Bu sebze bizim zaten yabancımız değil. Moda olmasını beklemeden yıllardır tüketiyoruz. Zaten anavatanı aslında Türkiye. Şükürler olsun ki, ustalar bu sebzeyi “2015’in sebzesi” seçtiler. Ama bu moda yüzünden 2015’in biraz kokulu geçeceğini söyleyebilirim. Karnabahar, vitamin ve mineral deposu. Özellikle B1, B6, niacin ve magnezyum açısından çok zengin. Bu kıymetli sebze ayrıca kuvvetli bir kanser düşmanı. Şeker direncinin düşmesine yardımcı oluyor, obeziteyi önlüyor, romatizmayı geriletiyor, hazma yardımcı oluyor. Üstelik fiyatı da ucuz. Bu sayede, yoksul insanlar da zengin sofralarda pişecek olan yemekleri yemekle övünebilecekler. Haşlayıp, üstüne zeytinyağı, limon ve sarmısaktan oluşan bir sos dökebilirsiniz. Kızartabilirsiniz. Püre haline getirip çorbasını yapabilirsiniz. Kıymalı yemeğini yapabilirsiniz. Turşusunu kurabilirsiniz. Hatta içkinizin yanında atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu